Buna ziua,
as dori sa spun pe scurt problema mea.Am fost casatorit 10 ani cu o femeie si impreuna avem o fetita de 10 ani.Am divortat in anul 2006, ca urmare a neintelegerilor pe care le aveam in familie.Recunosc ca nu am fost un sot nemaipomenit, dar am avut motivele mele pentru care m-am purtat asa cum m-am purtat.AM inceput de tanar viata de familie, imi creasem o parere despre cum ar trebui sa fie o familie fericita.In schimb nu am beneficiat de intelegerea si suportul moral pe care trebuie sa ti le ofere femeia de langa tine.Nu ne-a fost usor, am stat la parintii mei o perioada si in final la parintii ei.ea nu a muncit atat timp cat a stat la mine, pentru ca nu am fost de acord sa munceasca la arabi.inainte sa fie cu mine fusese cu un arab.asta a fost singura conditie.ca urmare a acestui fapt nu s-a mai angajat nicaieri si acum sustine ca eu nu am lasat-o sa munceasca.
In tot acest timp am avut ca responsabilitate primara sa am grija de familia pe care mi-o intemeiasem.Dupa ce ne-am mutat la parintii ei, problemele nu au intarziat sa apara.S-a simtit stapana pe terenul ei si imi tinea socoteala la tot ce faceam.Banii mei erau mereu la ea.ajunsesem sa ma rog de ea sa imi dea bani sa imi iau un pachet de tigari.Am deschis 3 firme de fast food si am muncit cu tot sufletul si daruirea pentru a face in asa fel sa fie bine.Cu greu am reusit sa fac toate acestea.am vandut masini, ca sa aduc un ban in plus.eram bun cand aveam bani, cand nu aveam era scandal.astfel ca am ajuns si eu sa caut intelegerea si iubirea care imi lipseau in alta parte.dar familia a ramas familie.au fost momente cand ma aducea intr-o stare incat o loveam.dar aceste momente nu au fost permanente , insa nu neg ca s-au intamplat si pentru asta imi pare rau.
A urmat divortul, divort care a fost aranjat in care scrie ca totul a fost din vina mea exclusiva.
Am venit in Bucuresti si am inceput o alta viata.Mi-am lasat copilul pe care il iubesc cu mama, mama care a vrut sa il pastreze ca sa imi faca mie rau, ca stia ca asta ma va dobori.De cand a nascut-o, primii doi am fost mama, eu am schimbat-o eu i=am dat sa manance, eu am spalat-o.ea nu vroia sa se implice.Copilul ma iubeste foarte mult, pentru ca pe mine a deschis ochii, nu pe ea.
Imediat ce am plecat la Bucuresti cand inca nu primisem somatia de divort, fosta mea sotie a primit un alt barbat in casa, la 3 saptamani de cand am plecat eu.
Am sperat ca la 10 ani copilul va veni la mine ,ca nu aveam cum sa o iau ca legea i-a dat-o ei spre crestere si educare.
Dupa 2 ani de la divort a venit in Bucuresti, cu alt iubit si a vrut sa scape de fetita.Eu luam fetita la mine in weekend ,in vacante si oricand ea vroia sa stea cu mine si sa ma vada.Din 2008 nu am mai avut serviciu.Cat am lucrat din banii care ii trmiteam eu ea se ducea la coafor sau isi cumpara ei ceva.cu greu mi-am facut o firma din care nu am reusit sa imi scot cheltuielile.banii pe care i-am imprumutat nu am reusit sa ii dau nici in ziua de astazi in totalitate. ne-am inteles verbal, ca in locul pensiei alimentare sa ii cumpar copilului tot ce are nevoie.Anul trecut a plecat cu iubitul ei din tara si am luat eu fata.A fost plecata 6 luni.a venit anul asta inapoi si va pleca iar pt 6 luni la iubit.cat a fost fata la mine, m-am ocupat de educatia ei, am facut meditatii, am dus-o la psiholog sa o pot intelege mai bine, pentru ca nu era atenta deloc,nici la scoala nici acasa.acum 5 luni a luat fata la ea, la insistentele copilului caruia ii era dor de mama ei.nu a mai contat nimic din ceea ce am facut pentru ea.iar in momentul de fata mama cere marirea pensiei alimentare de la 137 lei la 1/4 din veniturile firmei.Mentionez faptul ca nu am carte de munca, nu sunt unic asociat si firma e in pierdere.Pe deasupra cere si pensia pe ultimii 2 in conditiile in care fata a stat mai mult la mine decat la ea.Cand ea a abandonat-o si a plecat in strainatate eu nu i-am cerut ei nimic, nu mi-a lasat nici macar o procura sa ma pot duce cu copilul undeva daca as fi avut nevoie. spuneti-mi va rog, ce ma sfatuiti sa fac in conditiile in care nu am nici o sursa de venit sigura, nu am pastrat bonurile cand am cumparat pentru fata.Am doar dovada ca a fost trecuta la intretinere si martori. exista posibilitatea sa fac puscarie?Va multumesc
in completarea cazului anterior prezentat ,revin cu detalii de ultim moment : fosta mea sotie,in a carei custodie se afla copilul si care va pleca in scurt timp in USA pentru o perioada nedeterminata,pare sa se eschiveze de la obligatiile de intretinere a copilului pe perioada in care ar urma sa fie plecata.Mentionez ca eu sunt platitor de pensie alimentara si nu ma dezic de aceasta responsabilitate dar gasesc potrivit si de bun simt ca si ea ,in aceasta perioada in care nu se afla langa copil sa contribuie ca si pana acum la intretinerea propriului copil.As dori sa stiu daca exista o cale de atac legala care sa o oblige si pe ea la indeplinirea indatoririlor parintesti,chiar si pe aceasta perioada in care copilul se afla exclusiv in grija mea,prin absenta ei
Buna ziua,
In primul rand tin sa va multumesc pentru raspunsul dumnevoastra.
Tin sa mentionez faptul ca fetita mea va implini 10 ani in noiembrie,
Legat de faptul ca doriti mai multe detalii, mentionez urmatoarele:
- Fosta sotie a aranjat ca divortul sa aiba loc in Sighetul Marmatiei, unde locuiam in acea perioada amandoi, ea cunoscand acolo persoane care au ajutat-o cu procesul , eu neavand avocat, am venit din Bucuresti singur si am incercat sa ma reprezint, insa nu am avut voie sa vorbesc.Ci doar sa asist.
Copilul ma iubeste f mult, am fost mereu un tata bun pentru copilul meu, isi doreste f mult sa fie cu mine... a fost folosit de ea , in ideea de a imi face rau.De multe ori sunam si mi se puneau conditii si nu aveam acces sa vorbesc cu ea la telefon.Am fost casatoriti 9 ani.E adevarat ca relatia noastra nu a fost una dintre cele mai frumoase, pot spune ca in ultima vreme se degradase mult.Ajunsesem intr-o faza in care nu mai exista nici un pic de respect, ne certam, ne injuram si au fost momente cand am lovit-o, deoarece nu se oprea din scandal, in loc sa ma faca sa ma linistesc, mai mult ma intarata.Nu am fost un sot model, dar un tata model consider ca am fost pentru copilul meu.
Imediat ce am divortat ea a cunoscut 2 barbati pe care i-a adus acasa, langa copil.In noiembrie 2006 am plecat la bucuresti iar in Ianuarie s-a semnat sentinta de divort. In aceasta perioada ea deja cunoscuse pe altcineva pe care il adusese in casa in care am locuit, la soacra.
Desi sunt barbat, de cand m-am despartit am avut o singura relatie in care sunt implicat si acum, de cand sunt divortat.
Fosta sotie e la al doilea prieten, al doilea barbat in casa vazut de copilul meu, dupa tatal sau.
Fetita mea isi doreste mult sa fie cu mine, mama ei a folosit-o pentru ca stia ca tinandu-ma departe de ea, ma va face sa sufar.Cand a vazut insa ca nu mai reuseste sa ma atace, pentru ca stiu ca sunt iubit de copilul meu, a incercat anul trecut sa mi-l dea mie, in conditiile in care s-a mutat la Bucuresti.Barbatul cu care traieste are si el 2 copii din prima casatorie,fosta mea sotie, dorind ca eu sa o iau pe fetita si sa ma ocup de ea in timpul saptamanii si ea sa o ia in weekend, cand isi ia si prietenul ei copii.Astfel ca, in timpul saptamanii ar fi fost libera de "sarcini", in conditiile in care tutela tot ea o avea.Cand am vazut ce incerca sa faca, ca vrea sa scape de copilul ei, i-am adus aminte ca ea e cea careia statul i-a incredintat-o si ca trebuie sa se ocupe de ea.Acum a gasit alta modalitate sa scape de copilul ei.a obtinut o viza pentru america, unde, conform spuselor ei, vrea sa reuseasca sa faca rost de bani de casa, ca sa le fie mai bine....cui , nu stiu...copilului sigur nu...in conditiile in care se duce cu viza de turist, viza de munca avand doar prietenul, dar a fost sfatuita ca o astfel de ocazie nu trebuie pierduta ci ca trebuie sa profite de ea.
Cam astea ar fi cateva detalii, daca va avantajeaza cu ceva, in ideea de a-mi da un sfat ...ceea ce ar trebui sa fac acum, tinand cont de faptul ca fata mea, desi e in clasa a 4-a , nu stie sa socoteasca, sa citeasca, nu are o educatie, mama ei, vaitandu-se mereu de cat de ocupata a fost oferindu-i acesteia educatie si conditii de invatat.
E normal sa plece si sa isi lase copilul indiferent cui?mie sau mamei ei?ca ei nu ii pasa cui lasa copilul, ca ea oricum e decisa sa plece.Legat de actul pe care vrea sa il faca la notar, ea vrea sa ma imputerniceasca pe mine dandu-si acordul in orice hotarare as lua ce vizeaza binele copilului.
In aceasta situatie, in cazul in care ma decid sa iau tutela copilului, pot face asta in lipsa ei, cand ea e plecata din tara, sau pot sa o oblig in vreun fel sa isi respecte responsabilitatile pe care le are?tinand cont de faptul ca statul i-a incredintat-o ei?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc
Cristian
Buna ziua,
Sunt un barbat divortat, din ianuarie 2007.Divortul s-a pronuntat in orasul in care am locuit impreuna cu fosta sotie, la mama ei, nu in orasul de domiciliu scris pe cartile de identitate ale fiecaruia.
In urma sentintei de divort, mama a primit custodia copilului din oficiu, pe sentinta neavand drept de vizita specificat.
In urma discutiilor, am stabilit ca pe perioada vacantei ,initial , cand copilul se afla in acelasi oras unde s-a pronuntat divortul sa pot lua copilul la mine.De 6 luni au venit amandoua in bucuresti, avand posibilitatea sa o vad si in weekend si ori de cate ori copilul vrea sa ma vada.FOsta sotie locuieste cu chirie impreuna cu actualul prieten, iar copilul a fost dat la scoala in zona in care fosta are serviciul.
De curand m-a anuntat ca ea pleaca din tara in august si sa ma gandesc ce fac cu copilul.Ea doreste sa incheie la notar un act in care sa imi dea drepturi totale in perioada in care lipseste.
Intrebarea este in ce masura as putea lua custodia copilului, deoarece mama e interesata mai mult de confortul ei decat de binele copilului.
va multumesc, un tata ingrijorat