ca atare: eu am dobandit un imobil.prietenul meu a dobandit si el un imobil.in urma casatoriei noastre, acestea raman bunuri individuale?Chiar daca domiciliul amandorura este intr-unul dintre ele?insemnand ca nu vom fi calculati ca proprietari de 2 imobile si deci nu vom plati impozitul acesta?
lucrez cu norma intreaga cu sal min/ec la o societate particulara.in paralel am un ctr de mandat cu o alta societate , ptr veniturile caruia se retine la sursa cota de 16%.Intrebarea este daca acest contract de mandat, in conditiile modificarilor codului fiscal devine activitate dependenta si , deci, va trebui sa se calculeze si taxele CAS, somaj, etc...
Sincera sa fiu nu prea stiu in ce categorie sa incadrez intrebarea mea. Sunt mama singura (niciodata casatorita) cu un minor in intretinere.Minorul are pe certificatul de nastere doar numele meu, al mamei.Urmeaza sa ma casatoresc si hotararea tuturor celor 3 (noi 2 si minorul) este ca si acesta sa preia noul nume al familiei. Care este procedura? La ce institutii sa ma adresez?De unde sa incep?
buna ziua tuturor,
am o suprafata de 10 ha teren agricol, dobandit in urma cu cativa ani.Terenul este dat , in arenda, cred, catre o societate de profit. In fiecare an am platit din surse proprii impozitul aferent terenului - la primarie. In fiecare an am primit de la societatea care lucreaza terenul o suma de bani. Niciodata nu mi-au fost date documente insotitoare.Este adevarat ca acele sume primite, abia acopereau impozitul pe teren.Anul acesta , impreuna cu sumele respective, mi s-a inmanat si o adeverinta. Ce trebuie sa fac cu ea? Cred ca ar trebui sa o depun la administratia fiscala la anul , pentru a se calcula la impozitul pe venitul global aferent anului 2009, nu? Poate cineva sa imi spuna daca si pentru acest gen de venituri impozitul este tot de 16%? Practic - primesc 170 lei/an/ha si deja am platit 100 lei/an/ha impozitul pe teren.Se poate deduce cval impozitului pe teren, a.i sa se plateasca impozitul numai pe diferenta rezultata?
multumesc tare mult.
multumesc foarte mult ptr toate raspunsurile.imi sunt de folos si chiar inainte de a lua o decizie voi purta o discutie si cu notarul in acest sens. totusi, nu m-am lamurit in ceea ce priveste clauza de habitat viager- cine este obligat sa plateasca eventualele reparatii ale imobilului , eventualele cheltuieli de intretinere (se strica centrala termica, sau trebuie schimbata usa, tamplaria sau altele....).In sarcina cui vor cadea taxele cu privire la impozit , taxele de intretinere ale imobilului (nu ma refer la consumul efectiv de apa, en electrica , etc) ci ma refer la acele sume de bani cu titlu de cheltuieli aferente imobilului (de ex daca asociatia hotaraste lucrari de anvergura si fiecarui ap ii revine o suma de achitat de milioane - vezi proiectul de realizare a anvelopei exterioare a blocurilor). Chiar si asa , daca dna nu isi achita cheltuielile cu intretinerea , cum o pot trage la raspundere?Cam atat deocamdata. Multumesc!
buna ziua,
suntem in situatia in care o cunostinta ne invita sa cumparam impreuna un imobil. cunostinta este o doamna in varsta de 68 ani si va plati cca 75% din valoarea integrala a imobilului. noi ar trebui sa platim restul de cca 25% cu acceptarea unei clauze de habitat viager in favoarea dansei. Doamna este vaduva,nu are copii si se pare ca nici alte rude f apropiate. Intrebari: 1.daca am accepta un astfel de aranjament ar trebui intai sa obtinem o adeverinta din care sa reiasa ca doamna este in deplinatatea facultatilor mintale? 2. dreptul de habitat viager inseamna ca trebuie sa o si intretinem pe dna (hrana,medicamente,intretinere, taxe ale imobilului, reparatii ale imobilului,etc) sau aceste servicii trebuie stipulate separat in cazul in care dna le doreste? 3.in cazul in care pe langa cei 25% pe care noi ii achitam catre vanzator, dna - care plateste 75% , ne mai solicita o suma de bani in cash, aceasta sub ce forma poate fi mentionata? - clauza separata in ctr initial de vanzare-cumparare (dar asta ar presupune modificarea cotelor de plata si nu inseamna ca dansa se va alege cu suma lichida) ? sau un contract separat de intretinere cu suma platita anticipat?
Si inca ceva - habitatul viager este acelasi lucru cu uzufructul? Daca nu, ce diferenta sunt?
va multumesc anticipat