avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... achizitie imobil in coproprietate cu habitat viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

achizitie imobil in coproprietate cu habitat viager

buna ziua,
suntem in situatia in care o cunostinta ne invita sa cumparam impreuna un imobil. cunostinta este o doamna in varsta de 68 ani si va plati cca 75% din valoarea integrala a imobilului. noi ar trebui sa platim restul de cca 25% cu acceptarea unei clauze de habitat viager in favoarea dansei. Doamna este vaduva,nu are copii si se pare ca nici alte rude f apropiate. Intrebari: 1.daca am accepta un astfel de aranjament ar trebui intai sa obtinem o adeverinta din care sa reiasa ca doamna este in deplinatatea facultatilor mintale? 2. dreptul de habitat viager inseamna ca trebuie sa o si intretinem pe dna (hrana,medicamente,intretinere, taxe ale imobilului, reparatii ale imobilului,etc) sau aceste servicii trebuie stipulate separat in cazul in care dna le doreste? 3.in cazul in care pe langa cei 25% pe care noi ii achitam catre vanzator, dna - care plateste 75% , ne mai solicita o suma de bani in cash, aceasta sub ce forma poate fi mentionata? - clauza separata in ctr initial de vanzare-cumparare (dar asta ar presupune modificarea cotelor de plata si nu inseamna ca dansa se va alege cu suma lichida) ? sau un contract separat de intretinere cu suma platita anticipat?
Si inca ceva - habitatul viager este acelasi lucru cu uzufructul? Daca nu, ce diferenta sunt?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: lucia.n , utilizator 21:16, 29 Iulie 2009
Ar fi necesra obtinerea unei adeverinta din care sa reiasa discwernamantul nediminuat al batranei, si i n cazul unui asemenea contract , ca si in cazul unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Dreptul de abitatie nu este acelasi cu dreptul de uzufruct, cele doua fiind reglementate distinct de C. civil.Astfel- Dreptul de abitatie este un drept real in temeiul caruia o persoana dobandeste posesia si folosinta asupra unei case pentru locuit in ea,
singura sau cu familia. Este undezmembramant al dreptului de proprietate. Se stabileste si inceteaza in acelasi mod ca si dreptul la uzufruct. De regula, nu poate fi nici cedat si nici inchiriat; totusi, titularul dreptului de abitatie poate inchiria partea casei in care nu locuieste, daca legea nu prevede o interdictie in acest sens;Dreptul de uzufruct este dreptul unei persoane de a se bucura de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, întocmai ca însuşi proprietarul lor, însă cu îndatorirea de a le conserva substanţa (art.517 Cod civil).
Deci nici unul dintre aceste 2 drepturi constituite in favoarea dansei nu presupun si intretinerea.
este bine sa va prezentati in fata unui notar public pentru a fi sfatuita si indrumata asupra tuturor aspectelor s i in vederea inchieerii unui contract care sa fie in avantajul ambelor parti, care sa va confere garantia faptului ca ulterior batrana nu va emite si alte pretentii in afara celor la care dvs. v-ati obligat a le respecta.
legally a scris:

este bine sa va prezentati in fata unui notar public pentru a fi sfatuita si indrumata asupra tuturor aspectelor s i in vederea inchieerii unui contract care sa fie in avantajul ambelor parti, care sa va confere garantia faptului ca ulterior batrana nu va emite si alte pretentii in afara celor la care dvs. v-ati obligat a le respecta.

:dance3:

Ce alte pretenţii ar putea emite, ulterior încheierii contractului, altele decît cele pe care userul s-ar obliga, contractual, să le respecte, pretenţii care să poată fi realizate chiar şi pe calea instanţei?

Nu m-am putut abţine să nu înţep niţel :yeah:

:bow:
1. Este necesara un certificat medico-legal din care sa rezute ca doamna este in deplinatatea facultatilor mintale si are discernamant.
2. Renta viagera de habitatie reprezinta numai dreptul batranei de a locui in imobil pe parcursul intregii sale vieti, fapt care ii confera protectie fara posibilitate de anulare.
3. Contractul de vanzare cumparare sa fie facut pe numele d-voastra.
4. Nu vad de ce ar cere bani in plus, poate doar sa plateasca mai putin.
5. Nu vad de ce ar fi necesara o clauza de intretinere atata vreme cat se pune problema numai a dreptului viager de habitatie.
Nu m-am suparat. Dar stiti si dvs. bine cat de capriciosi sunt uneori batranii, s-ar putea sa se trezeasca la un moment dat ca nu le mai convine ceva, lor sau poate..unor rubedenii aparute asa, din neant si care sa le bage in cap ca au fost pacaliti , sau stiu eu ce, astfel incat, cumparatorii..coproprietarii..intretinatorii, sau orice vor deveni cei 2 soti , sa evite a fi plimbati , inutil, prin instante.;)
lucia.n a scris:

buna ziua,
suntem in situatia in care o cunostinta ne invita sa cumparam impreuna un imobil. cunostinta este o doamna in varsta de 68 ani si va plati cca 75% din valoarea integrala a imobilului. noi ar trebui sa platim restul de cca 25% cu acceptarea unei clauze de habitat viager in favoarea dansei. Doamna este vaduva,nu are copii si se pare ca nici alte rude f apropiate. Intrebari: 1.daca am accepta un astfel de aranjament ar trebui intai sa obtinem o adeverinta din care sa reiasa ca doamna este in deplinatatea facultatilor mintale? 2. dreptul de habitat viager inseamna ca trebuie sa o si intretinem pe dna (hrana,medicamente,intretinere, taxe ale imobilului, reparatii ale imobilului,etc) sau aceste servicii trebuie stipulate separat in cazul in care dna le doreste? 3.in cazul in care pe langa cei 25% pe care noi ii achitam catre vanzator, dna - care plateste 75% , ne mai solicita o suma de bani in cash, aceasta sub ce forma poate fi mentionata? - clauza separata in ctr initial de vanzare-cumparare (dar asta ar presupune modificarea cotelor de plata si nu inseamna ca dansa se va alege cu suma lichida) ? sau un contract separat de intretinere cu suma platita anticipat?
Si inca ceva - habitatul viager este acelasi lucru cu uzufructul? Daca nu, ce diferenta sunt?
va multumesc anticipat

Eu cred ca va complicati foarte tare cu incheierea unui astfel de act juridic.
Nu cred ca intelegeti toate consecintele juridice.
Incercati sa consultati verbal un avocat verbal intr-un mediu privat.
E indicat sa fiti pe deplin lamurit.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil cu drept de uzufruct viager marius_br marius_br Doresc sa cumpar un imobil care are trei coproprietari si un beneficiar al unui drept de uzufruct viager (in conexiune cu doi dintre proprietari). Daca toti ... (vezi toată discuția)
Preluare intretinere persoana in varsta tunet tunet Buna ziua! solicit lamuriri cu privire la luarea in intretinere a unei persoane in varsta, la solicitarea acestuia. Persoana este divortata de 30 de ani, are ... (vezi toată discuția)
Curatela balabanconstanta@yahoo.com balabanconstanta@yahoo.com am un contract de intretinere cu o doamna acum are 94 ani si cu habitatie viagera pt ea si fiica ei cu schizofrenie paranoida, grad II. Pot sa obtin dreptul de ... (vezi toată discuția)