avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... achizitie imobil in coproprietate cu habitat viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

achizitie imobil in coproprietate cu habitat viager

buna ziua,
suntem in situatia in care o cunostinta ne invita sa cumparam impreuna un imobil. cunostinta este o doamna in varsta de 68 ani si va plati cca 75% din valoarea integrala a imobilului. noi ar trebui sa platim restul de cca 25% cu acceptarea unei clauze de habitat viager in favoarea dansei. Doamna este vaduva,nu are copii si se pare ca nici alte rude f apropiate. Intrebari: 1.daca am accepta un astfel de aranjament ar trebui intai sa obtinem o adeverinta din care sa reiasa ca doamna este in deplinatatea facultatilor mintale? 2. dreptul de habitat viager inseamna ca trebuie sa o si intretinem pe dna (hrana,medicamente,intretinere, taxe ale imobilului, reparatii ale imobilului,etc) sau aceste servicii trebuie stipulate separat in cazul in care dna le doreste? 3.in cazul in care pe langa cei 25% pe care noi ii achitam catre vanzator, dna - care plateste 75% , ne mai solicita o suma de bani in cash, aceasta sub ce forma poate fi mentionata? - clauza separata in ctr initial de vanzare-cumparare (dar asta ar presupune modificarea cotelor de plata si nu inseamna ca dansa se va alege cu suma lichida) ? sau un contract separat de intretinere cu suma platita anticipat?
Si inca ceva - habitatul viager este acelasi lucru cu uzufructul? Daca nu, ce diferenta sunt?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: lucia.n , utilizator 21:16, 29 Iulie 2009
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Incercati sa consultati verbal un avocat verbal intr-un mediu privat.
E indicat sa fiti pe deplin lamurit.

avocat Claudiu Lascoschi

Am auzit pînă acum despre avocaţi buni şi răi, pricepuţi şi nepricepuţi, clasici sau botişti, egoişti sau altruişti...

Despre un avocat verbal, mărturisesc cu toată sinceritatea, nu am auzit :yeah:

:bow:
E, intelegeti foarte bine la ce m-am referit.:bow:
:) Sunteti foarte bine dispus astazi. Nu ati auzit despre un avocat,,verbal" , dar despre consultarea, in mod verbal, a unui avocat, bun...rau, mai mult sau mai putin priceput..ati auzit?:yeah:;)
multumesc foarte mult ptr toate raspunsurile.imi sunt de folos si chiar inainte de a lua o decizie voi purta o discutie si cu notarul in acest sens. totusi, nu m-am lamurit in ceea ce priveste clauza de habitat viager- cine este obligat sa plateasca eventualele reparatii ale imobilului , eventualele cheltuieli de intretinere (se strica centrala termica, sau trebuie schimbata usa, tamplaria sau altele....).In sarcina cui vor cadea taxele cu privire la impozit , taxele de intretinere ale imobilului (nu ma refer la consumul efectiv de apa, en electrica , etc) ci ma refer la acele sume de bani cu titlu de cheltuieli aferente imobilului (de ex daca asociatia hotaraste lucrari de anvergura si fiecarui ap ii revine o suma de achitat de milioane - vezi proiectul de realizare a anvelopei exterioare a blocurilor). Chiar si asa , daca dna nu isi achita cheltuielile cu intretinerea , cum o pot trage la raspundere?Cam atat deocamdata. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil cu drept de uzufruct viager marius_br marius_br Doresc sa cumpar un imobil care are trei coproprietari si un beneficiar al unui drept de uzufruct viager (in conexiune cu doi dintre proprietari). Daca toti ... (vezi toată discuția)
Preluare intretinere persoana in varsta tunet tunet Buna ziua! solicit lamuriri cu privire la luarea in intretinere a unei persoane in varsta, la solicitarea acestuia. Persoana este divortata de 30 de ani, are ... (vezi toată discuția)
Curatela balabanconstanta@yahoo.com balabanconstanta@yahoo.com am un contract de intretinere cu o doamna acum are 94 ani si cu habitatie viagera pt ea si fiica ei cu schizofrenie paranoida, grad II. Pot sa obtin dreptul de ... (vezi toată discuția)