Da stiu ca nu e viabila data de 1 iulie, dupa calculele mele 9 iulie este data pentru nastere pe 1 Oct. La prima nastere pe 25sep2009 am intrat in concediu prenatal cu suspendarea activitatii de la 1aug2009. La avocati trebuie sa te suspenzi pentru a primi concediu si indemnizatie. Referitor la venitul estimativ...la finante te pun sa mai completezi o declaratie de venit estimativ dupa ce te suspenzi cu venitul realizat pana in prezent, pentru ca in momentul suspendarii se stiu si veniturile si cheltuielile deci se poate sti venitul final, doar ca nu poti complete declaratia finala pe anul in curs deoarece acea declaratie se depune anul urmator pana pe 15 mai. Trebuie sa ma documentez ce se intampla daca nu mai raman 42 de zile ce se intampla in acest caz.
Nu e indicat sa estimezi mai putin deoarece pe diferenta o sa mai platesti si penalitati (cel putin la sanatate), asta iti zic sigur. Sumele ce le declari la APIS nu e estimatul initial ci cel final, cel de dupa suspendare (tot declaratia estimativa e, deoarece finala se face anul urmator pentru anul anterior). De la finante iti dau venitul realizat pe anul in curs pana la suspendare.
Dupa cate stiu eu in Romania zilele lucratoare sunt de Luni pana Vineri (inclusiv). Sambata si Duminica sunt nelucratoare. Concediul nu se poate lua decat pentru zilele lucratoare (Luni-Vineri), la fel si indemnizatia pentru acest concediu se ia doar pentru zilele lucratoare din luna pentru care se acorda.
2) Calculul indicat mai sus nu e bun, eventual ICC=(0+suma veniturilor pe 2013) / 12 x 85%.
geo30:
1) M-am interest la ANPIS in perioada aceea si mi s-a confirmat ca la PFA poti sa ai perioade de 0 sau de pierdere (care se considera 0), care in calculul celor 12 luni anterioare nasterii vor fi pe 0,dar luni luate in considerare. In cazul tau lunile luate in calcul sunt Sep12-Aug13. Venitul pe luniile din 2012 e 0 si venitul pe 2013 e cel realizat pana in momentul suspendarii la care se mai adauga si venitul din indemnizatia de maternitate. Din acestea se face o medie si rezulta baza de calcul.
2) Da stiu de cele 42 de zile de dupa nastere, dar cand nasti prin cezariana si copilul nu vine mai repede se poate calcula o perioada de indemnizatie de maternitate cat mai lunga inainte de nasterea copilului, aceasta fiind mult mai mare si in plus ajuta la o indemnizatie mai mare de crestere copil in cazul in care e greu sa realizezi venituri pentru care mai trebuie sa platesti impozit, cass,etc. Si daca sa zicem ca nu mai ramai cu 42 de zile dupa nastere, ce crezi ca se poate intampla? Indemnizatia pentru crestere copil se acorda incepand cu a 43-zi. Deci vei avea cateva zile neplatite, sau poate se pot compensa cu altfel de concediu, daca conteaza la ceva.
Buna. Pentru urmatoarea situatie poate cineva sa faca un calcul pentru C.I.C pentru PFA?
Nastere 01 Oct 2013, deci perioada intrata in calcul e Oct-2012 -> Sep-2013. Pe 1 Iulie 2013 suspend activitatea si intru in concediu de maternitate cu un venit (mediu pe 3 luni) incasat calculat de mine de 1547ron/luna. Venit realizat pe 2012, -3015ron (pierdere).Venit estimat pe 2013 sa zicem 10.248ron-imp.1640ron=8608ron. Ca acestea ar fi datele.
Da m-am inscris din anul 2009 ca atunci ma interesam de diverse chestii pentru sotia mea care a nascut in acel an si tot asa erau multe semne de intrebare. Sotia e avocat definitiv in prezent dar stagiar pe atunci. Daca pe atunci mai avea ceva venituri si nu era cazul sa aibe vreo luna pe zero, acum in schimb dupa ce si-a reluat activitatea situatia e foarte proasta. Asteptam al doilea copil la inceputul lui octombrie 2013 dar incasarile pana acum sunt pe 0. Daca pe luniile care au mai ramas(Martie,Aprilie,.....) se pot emite facturi pentru a figura cu un venit, ce se intampla cu luniile anterioare? Raspunsul la aceasta situatie il caut.
Ma scuzati, dar am cautat si intrebat foarte mult desprea situatia in care venitul ultimilor 12 luni e 0, daca se beneficiaza de indemnizatie si toata lumea spunea cu NU.
Domnilor, care va dati cu parerea in necunostinta de cauza.
Conform ORDIN Nr.1474 pe 2011, "Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar."