avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... vreau sa am un copil si obtin venituri exclusiv ca PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

vreau sa am un copil si obtin venituri exclusiv ca PFA

Buna ziua,
As dori sa va intreb ce declaratii si unde ar trebui sa depun incepand cu anul viitor, tinand cont ca realizez venituri doar ca PFA( traducator), nu mai sunt angajata si nici nu vreau sa ma mai angajez si anul viitor mi-am propus sa am un copil. Mentionez ca autorizatia de PFA e din febr.2007.Nu am realizat venituri decat in ultima luna din 2012 si nu stiu cum trebuie procedat.Am inteles, din ce am citit, ca e necesar sa fiu asigurata la casa de sanatate si la casa de pensii, mai e nevoie si de alte formalitati?De asemenea, cam cat timp ar trebui sa treaca de la inregistrarea mea la aceste institutii pana la data nasterii pentru a putea beneficia de indemnizatie de crestere copil?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:19, 6 Martie 2013
În confomitate cu prevederile OUG.111/2010. anterior datei de nastere a copilului timp de 12 luni trebuie sa realizati venituri impozabile, EXemplu : copilul se naste la data de 01.07.2013, pentru a beneficia de ICC trebuie sa aveîi venituri impozabile de la data de 01,08,2012 și până la 01,07,2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Venitul din activitatea de PFA este venit din activitati independente si este luat in calculul indemnizatiei pentru CCC.

3. Plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC dar va ajuta la stagiul de cotizare pentru pensie, sanatate si somaj.

4. Asadar faceti un calcul si vedeti ca trebuie sa aveti astfel de venituri cam cu 3 luni inainte de a ramane insarcinata.

Domnilor, care va dati cu parerea in necunostinta de cauza.

Conform ORDIN Nr.1474 pe 2011, "Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar."
mirpopa: a scris:
Domnilor, care va dati cu parerea in necunostinta de cauza...

1. Daca nu scriati aceste cuvinte erati mai bine apreciat si ramaneati filozof.

2. Textul complet din Ordinul MMFPS 1474/2011 este:

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.

3. Persoana in cauza va lua adeverinta de la Fisc si totul va fi in regula.
Ma scuzati, dar am cautat si intrebat foarte mult desprea situatia in care venitul ultimilor 12 luni e 0, daca se beneficiaza de indemnizatie si toata lumea spunea cu NU.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil staicupauladumitrita staicupauladumitrita buna ziua din nou...am citit mai multe raspunsuri referitoare la acordarea indemnizatiei ptr crestere copil,si totusi nu am inteles prea bine.daca eu am pfa si ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil la persoana cu pfa SnowFlake SnowFlake Buna ziua, Detin PFA cu norma de venit prin care colaborez cu 2 firme. Codul CAEN este 8559 - alte forme de invatamant (nu stiu daca e relevant). Platesc ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil (venituri din pfa + salariu) Esimona Esimona Buna ziua, As vrea sa ma ajutati intr-o situatie: in cazul in care o femeie naste, iar cu 12 luni in urma a fost PFA si angajata, iar pe o perioada de 3 luni ... (vezi toată discuția)