buna ziua din nou...am citit mai multe raspunsuri referitoare la acordarea indemnizatiei ptr crestere copil,si totusi nu am inteles prea bine.daca eu am pfa si realizez venituri din aceasta activitate,doar ca sunt venituri mici si nu platesc la cas,deci nu am carte de munca,pot primi indemnizatia de crestere copil?va ultumesc anticipat
1. Veniturile din activitatea de PFA sunt venituri profesionale impozabile care sunt luate in calcul pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
2. Asadar daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti astfel de venituri veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
3. Pe perioada cat beneficiati de indmnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati activitatea de PFA.
4. Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
1. - Nu conteaza marimea venitutului pentru ca indemnizatia pentru CCC nu poate fi mai mica de 600 lei lunar.
- In cazul PFA pot fi si venituri pe minus.
2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.
Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.