In completare la cele spuse de Lorelayold76:
Ordin nr. 60 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
ART. 88
In intelesul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:
a) nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
e) acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme;
g) amanarea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
h) alte situatii similare temeinic fundamentate
In concluzie, puteti refuza plata CM-ului care depaseste 90 de zile.
De asemenea, Namiru are dreptate:
In completare, puteti gasi inca un motiv de refuz la plata, din OUG 158/2005:
ART. 36
(1) Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.
(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul
Cele de mai sus se refera la refuzul la plata, care elimina doar partea privind plata concediului medical (pe care nu o suportati dvs.) Insa, refuzul la plata si eventuala amenintare cu contestarea acestor concedii medicale usor suspecte, poate sa preintampine eliberarea unor noi certificate medicale, si sa va readuca angajatul la lucru, in preaviz.
Concediere disciplinara se poate face numai cu respectarea exacta a prevederilor legala, si, evident, nu in perioada (si nici pentru perioada) in care angajatul este in medical.
Este greu de refuzat la plata certificatul medical, deoarece avand peste 90 de zile sigur are prelungire de la medicul expert . Se poate ramane in concediul medical pana la 183 de zile cu viza medicului expert . Si apoi , avand dignostic de psihiatrie , e greu de dovedit ca certificatele sunt eliberate nejustificat ( adica nu exista boala) .
Nu puteti sa-l considerati absent newmotivat , pentru ca el , in apararea sa, prezinta dovada incapacitatii temporare de munca , si tentativa dvs. de a-i desface contractul de munca disciplinar esueaza .
Dupa parerea mea , nu puteti decat astepta sa termine cu certificatele medicale , apoi continua preavizul sau se pensioneaza medical .
Deja suntem in 04 august iar el are ultimul cm incheiat pe 31.07. A anuntat intentia de a sta in cm in continuare pe seful ierarhic sau biroul resurse umane, deoarece are aceasta obligatie?
Daca nu, atunci, referat absente nemotivate, decizie de suspendare cim cu ziua urmatoare, in vederea cercetarii prealabile si nu ii mai acordati preaviz pentru incetare cu 65.1.
Convocare in vederea cercetarii prealabile cf.art. 267, ulterior incetare cu 61.a.