avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nu stiu cum sa procedez
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nu stiu cum sa procedez

#-o...avem un salariat angajat anul trecut in aprilie. In februarie 2009 i s-a facut o adresa prin care firma il instiinteaza ca din cauza activitatii slabe il disponibilizeaza incepand cu data de 11.03.2009, pana atunci fiind in preaviz 20 de zile lucratoare. Domnul in cauza a semnat de primire adresa respectiva, dar a doua zi a sunat ca este in concediu medical, ca se simte deprimat din cauza vesti. Ok, se inghite galusca si timp de 4 luni se tot primesc concediile medicale (ultimul fiind pana la 30.06.09 - insumand in total 134 zile), asta pe buna baza ca omul isi face dosar de pensionare pe caz de boala (asa a spus si mai ales ca la diagnostic e trecut" tulburari anxioase"). La ultima vizita a dansului a fost intrebat ce are de gand sa faca pt ca trecusera 100 zile de concediu medical...a spus ca nu stie si ca nu-si mai face pensionarea, ca vrea somaj, etc samd. nimic concret.
Intrebarea e ce pot face sa opresc bataia de joc a respectivei persoane.
Din cate cunosc, preavizul e suspendat pe toata perioada concediului medical. El mi-a adus acum inca o luna de concediu medical (pt iulie) , e musai sa fie aprobat? Daca nu se aproba trebuie sa-l tinem inca 20 zile in preaviz?...sincer m-am mai gandit la varianta sa i se aprobe concediul si pt ca deja are 3 zile nemotivate sa i se desfaca cim cu indisciplinar...Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: d_mira , utilizator 09:01, 5 August 2009
Va poate da tot el in judecata ca nu ati pastrat postul. Cat este in concediu medical nu ii puteti desface contractul de munca .
concediul medical a intrerupt preavizul, acesta se reia dupa ce se termina concediile medicale. concediul medical nu se poate refuza ca plata si nici nu se poate desface contractul de munca pentru zile de concediu medical sau inlauntrul lui. se poate insa sa ii desfaceti cu 65 sau 61 d si primeste somaj, pentru ca are deja 12 luni acoperite in urma, degi stagiul de cotizare pentru somaj exista.
de ce nu cereti o comisie de evaloare a "bolnavului" ... ati discutat cu medicul de medicina muncii? daca nu sa o faceti urgent ca sa inceteze abuzul (daca este abuz)

Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 - privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 13. - (1) Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotita din prima zi de îmbolnavire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pâna la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare în cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii;
b) un an, cu drept de prelungire pâna la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, în functie de stadiul bolii;
c) un an si 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pâna la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.


dupa ce ati rezolvat cu concediul medical va efectua preavizul ramas si veti inceta contractul cu articolul 65(1)

bafta
Deja suntem in 04 august iar el are ultimul cm incheiat pe 31.07. A anuntat intentia de a sta in cm in continuare pe seful ierarhic sau biroul resurse umane, deoarece are aceasta obligatie?
Daca nu, atunci, referat absente nemotivate, decizie de suspendare cim cu ziua urmatoare, in vederea cercetarii prealabile si nu ii mai acordati preaviz pentru incetare cu 65.1.
Convocare in vederea cercetarii prealabile cf.art. 267, ulterior incetare cu 61.a.
In completare la cele spuse de Lorelayold76:
Ordin nr. 60 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
ART. 88
In intelesul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:
a) nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
e) acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme;
g) amanarea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
h) alte situatii similare temeinic fundamentate

In concluzie, puteti refuza plata CM-ului care depaseste 90 de zile.

De asemenea, Namiru are dreptate:
In completare, puteti gasi inca un motiv de refuz la plata, din OUG 158/2005:
ART. 36
(1) Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.
(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul

Cele de mai sus se refera la refuzul la plata, care elimina doar partea privind plata concediului medical (pe care nu o suportati dvs.) Insa, refuzul la plata si eventuala amenintare cu contestarea acestor concedii medicale usor suspecte, poate sa preintampine eliberarea unor noi certificate medicale, si sa va readuca angajatul la lucru, in preaviz.

Concediere disciplinara se poate face numai cu respectarea exacta a prevederilor legala, si, evident, nu in perioada (si nici pentru perioada) in care angajatul este in medical.

Alte discuții în legătură

Concediu medical - lipsa aviz medic expert AnnaM AnnaM Buna ziua, Am primit un concediu medical emis de catre medicul de familie, insa lipseste avizul medicului expert (mentionez ca salariatul a prezentat ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale mdaiana mdaiana Va rog sa-mi explicati cum se procedeaza in cazul in care un angajat aduce un certificat medical care ar necesita viza medicului expert (nr. de zile din ... (vezi toată discuția)
Concediu medical- calcul monenciu monenciu Un angajat este in concediu medical din 15.12.2012 pana in luna aprilie mi-a adus concediu medica relativ la timp, dar intotdeauna cu greseli ,cu numele ... (vezi toată discuția)