Un angajat este in concediu medical din 15.12.2012 pana in luna aprilie mi-a adus concediu medica relativ la timp, dar intotdeauna cu greseli ,cu numele gresit. In luna mai mi-a adus din nou un concediu medical cu numele gresit si le-am dat sa le corecteze medicul. Pana in 15.05.2013 nu mi-a mai adus concediile medicale inapoi.Ce potsa fac in situatia aceasta ?
Daca nu vi se aduc la timp certificatele medicale, puteti refuza plata indemnizatiei, treceti angajatul absent motivat la serviciu. Problema e ca angajatul poate solicita plata indemnizatiilor in termen de 90 de zile, iar dvs. va trebui sa le calculati si sa faceti si declaratii rectificative pe lunile la care se refera certificatele. De aceea e mai practic sa insistati sa va trimita certificatele cat mai repede, pana la intocmirea declaratiei 112.
Normele din 2006 de aplicare a OUG nr.158/2005:
ART. 82
Indemnizaţiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, în termen de 90 zile de la data la care beneficiarul era în drept sã le solicite. Cuantumul indemnizaţiilor astfel solicitate se achitã la nivelul cuvenit în perioada prevãzutã în certificatul medical.
ART. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
a) nu se face dovada calitãţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevãzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de cãtre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege;
e) acordarea retroactivã a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevãzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depãşesc duratele maxime prevãzute de prezentele norme;
g) amânarea plãţii ca urmare a sesizãrii comisiilor care efectueazã controlul, de cãtre angajatorul care constatã eliberãri nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) Refuzul persoanelor aflate în incapacitate temporarã de muncã de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificãrii la adresa de reşedinţã;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.
OUG nr.158/2005:
ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
.........
Multumesc mult pentru raspuns, azi m-am sunat angajatul din nou si cu o nerusinare de neimaginat a spus ca nu si-a corectat inca concediile medicale.Este pacat ca angajatii isi cam bat joc de angajatori si nu putem sa le facem nimic. Din cauza unui angajat nu pot sa-mi termin salariile si sa-mi depun declaratiile, este pacat ca nu pot sa-l dau afara ca este in concediu medical.
Cum as putea sa depun o contestatie pentru medicul expert care elibereaza concediu medical ? Am citit legea si poate sa-i dea pana la 183 zile calendaristice, din a 91 zi pana la 183 zi concediul medical este dat de medicul expert . Nu mi se pare corect ca de la o hernie de disc sa beneficiezi de atatea zile de concediu medical.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Concedii medicale
mdaiana
Va rog sa-mi explicati cum se procedeaza in cazul in care un angajat aduce un certificat medical care ar necesita viza medicului expert (nr. de zile din ... (vezi toată discuția)