Deci sa inteleg ca intr-o luna in care am efectuat doar doua ture de 24 ore, in luna respectiva avand concediu de odihna, beneficiez de spor corespunzator orelor lucrate noaptea (in acest caz 16 ore)?
Codul muncii ART. 122 - Definire
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(1_1) (introdus prin OUG 55/2006) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
(2) (modificat prin OUG 55/2006) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
Cum se interpreteaza lit. b) ? Daca lucrez la tura asta inseamna 7 - 8 ture lunar. 30% inseamna minim 3 ture pe luna. Deci daca lucrez mai putin de trei ture nu beneficiez de spor?
In situatia in care se lucreaza la tura 24 ore cu 72 ore liber, minim cate ture este obligatoriu a se efectua intr-o luna pentru a beneficia de sporul specific executarii serviciului in conditii de noapte?
La militari am inteles ca se acorda 12 zile concediu obligatoriu fara plata: 6 in luna noiembrie si sase in luna decembrie. In situatia in care se lucreaza la tura 24 ore serviciu cu 72 ore liber cum se acorda concediul obligatoriu fara plata astfel incat sa fie respectata legea?
In codul penal se face referire la militarul in termen sau concentrat, pana la gradul de sergent inclusiv. Pentru militarul profesionist (ofiter sau subofiter) in cazul absentei intre 24 si 72 de ore ce se intampla? Unde se incadreaza acesta? Multumesc!
La militari din cate stiu eu absenta nemotivata de la serviciu de pana la 24 ore se considera abatere si se sanctioneaza disciplinar. Absenta de peste 72 ore se considera dezertare. Unde se incadreaza absenta intre 24 si 72 de ore si cum este sanctionata? Multumesc!