avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva

Sunt intreprindere individuala,norma de venit.
Prestez servicii de informatica la sediul unei firme in Grecia [UE],platitoare de TVA.
In curand voi depasi plafonul de scutire TVA,de 35 000 euro [la cursul de aderare].
Trebuie sa ma inregistrez ca platitor TVA,dar nu stiu unde ma incadrez,cum sa completez Declaratia 007 [1.6 este bine ? ],conform normelor Codului Fiscal. TVA va fi 0?
Pe factura cum voi scrie?
Va rog mult sa ma ajutati si sa-mi spuneti care este articolul din Codul fiscal care face referire la aceasta situatie.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 14:25, 5 Aprilie 2010
sunt tare curios, acum cum facturati acestei firme?
ati depus decl. 390 pana acum?
Nu sunt inregistrat cu cod de TVA. Nu am completat declaratia 390 pana acum.
Pe factura nu specific nimic legat de TVA. Am gresit cu ceva?
Am intrebat la Administratia fiscala si nu mi s-a spus ca trebuie sa depun vreo declaratie.
Activitatea am inceput-o de cateva luni,mai exact de la finele anului trecut.
Multumesc .
incepand cu 1 ianuarie 2010, trebuia sa va inregistrati in scopuri tva, conform art 153^1, pentru prestarile de servicii intracomunitare care au locul prestarii in alt stat membru.
de asemenea, pe 15 feb 2010 trebuia depusa decl. 390.
emile_mi a scris:

Sunt intreprindere individuala,norma de venit.
Prestez servicii de informatica la sediul unei firme in Grecia [UE],platitoare de TVA.
[...]
Va rog mult sa ma ajutati si sa-mi spuneti care este articolul din Codul fiscal care face referire la aceasta situatie.Multumesc.

In Codul Fiscal avem:

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.

Din acest citat rezulta ca sunteti obligat sa va inregistrati ca platitor de TVA chiar daca nu ati depasit plafonul de 35.000 euro la cursul de la data aderarii Romaniei la UE si inainte de facturarea serviciilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere la plata tva - pfa codew codew Buna ziua, Sunt un PFA la norma de venit care va depasi in curand limita plafonului de scutire Am cateva intrebari legate de trecerea la TVA. Cum trebuie ... (vezi toată discuția)
Inregistrare platitor tva pb pb Buna ziua, Iarasi a aparut o problema. Pe firma pe care fac activitate nu am avut de la infiintare (1997) o CA mai mare de 35.000 EUR pe an. Inca de la ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit tva mik_zoltan mik_zoltan Sunt PFA cu norma de venit. Venitul meu vine in proportie de 100% din strainatate prin transfer bancar. (tara UE) Am inteles ca daca depasesc cota de norma ... (vezi toată discuția)