Iarasi a aparut o problema. Pe firma pe care fac activitate nu am avut de la infiintare (1997) o CA mai mare de 35.000 EUR pe an. Inca de la infiintare pana in prezent firma nu a fost platitoare de TVA.
cam 80% din business sunt serviciile IT (sunt facturat din UE / non-UE , si facturez in UE / non-UE). Tarile non-UE includ si Hong Kong / Malaezia / SUA etc.
cam 20% din business, ocazional, sunt si piese de schimb electronice, service pe utilaje, si echipamente IT (cumparate din UE, si din afara UE), care apoi sunt folosite fie pentru serviciile oferite, fie pentru service la clienti (deci revandu-te).
Intrebarea este daca trebuie sau nu sa trec platitor de TVA in conditiile de mai sus, sau se aplica in continuare exceptia cu neplatitor de TVA pana ajung la CA 35.000 EUR.
Mersi. E super atunci pentru ca achiziitiile intracomunitare nu depasesc 2000 EUR / an iar CA e la jumate fata de 35.000 . Deci pot sa stau inca linistit.
Vineri inainte sa deschid topicul am vorbit cu o cunostinta care lucreaza la o firma de contabilitate. Astazi m-a sunat si mi-a spus urmatoarele:
Ca trebuie sa fac o declaratie VIES sau ceva de genul, sa ma inscriu in registrul operatorilor intracomunitari daca am beneficiat de servicii sau bunuri (nu mai stiu care erau exceptate) din UE, cat am si facturat servicii in UE la juridice si firme.
1.pentru a primi sau presta servicii intracomunitare trebuie sa va inregistrati in scopuri tva intracomunitar, cf art. 153^1 cod fiscal si sa va inscrieti in registrul operatorilor intracomunitari.
2.daca valoarea achizitiilor intracomunitare de bunuri depasesc 10.000 euro, de asemenea, trebuie sa urmati pasii de la punctul 1.
3.pentru punctele 1 si 2 se depune decl. 390.
Aha, deci daca erau doar bunuri sub 10.000 nu trebuia sa fac pt TVA intracomunitar, dar pentru ca am si servicii e obligatoriu fara exceptie sub plafon.
Pe urma facturez in Romania normal fara TVA
la furnizorii mei din afara in UE le trimit viitorul cod TVA intracomunitar si daca facturez in UE pun cu TVA 24% ?