avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA norma de venit IT, achizitii intracomunitare pt uz ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA norma de venit IT, achizitii intracomunitare pt uz propriu

Sunt PFA cu norma de venit in IT, neplatitor de TVA. Facturez in general catre firme din UE si USA, mai putin Romania.

Intrebarea mea se refera insa nu la livrari de servicii ci la achizitii:
- fiind inregistrat in scopuri de TVA si inscris in ROI, posed un cod valabil de TVA pt UE. In cazul in care am nevoie de anumite achizitii pentru desfasurarea activitatii, uzul propriu - calculator, software, etc, acestea le pot achizitiona fara TVA din statele UE si tot ce trebuie sa fac este completarea formularului 390? Exista o limita pentru aceste achizitii?

Se poate achizitiona orice care poate fi folosit in desfasurarea activitatii, inclusiv, spre ex sa spunem o bicicleta, sau o masina?

Multumesc pentru un eventual raspuns

Serban
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 07:06, 24 August 2010
din relatarea dvs. inteleg faptul ca sunteti inregistrat in scopuri tva pentru prestari de servicii intracomunitare, in conformitate cu prevederile art. 153^1, alin 1, lit. b)

in cazul in care doriti sa efectuati achizitii intracomunitare de bunuri, in conditiile date, aveti doua posibilitati:

1. sa comunicati codul dvs. tva valid in UE furnizorului, acesta sa va factureze fara tva, iar mai departe dvs. sa achitati tva aferenta in romania, prin depunerea decontului special de taxa, formular 301, intrucat nu sunteti inregistrat ca platitor tva in romania, iar apoi sa depuneti decl. 390

2. pana la depasirea plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro (34.000 lei), aveti dreptul sa nu comunicati codul de tva susmentionat si sa achitati tva aferenta in tara membra a furnizorului. dupa depasirea plafonului sunteti obligat sa comunicati acest cod si sa resoectati cele precizate la pct. 1
Va multumesc pentru raspuns.

Sa inteleg ca faptul ca in Romania nu sunt platitor de TVA/inregistrat ca si platitor de tva - adica ma incadrez in cei 35.000 eur anual calculati la cursul din 2007 nu inseamna ca pot achizitiona bunuri fara a plati TVA?

nu puteti, pentru ca nu aveti drept de deducere a taxei nefiind platitor de tva in romania.
pentru primii 10.000 de euro puteti opta intre a plati tva in tara furnizorului sau a plati tva in romania, in functie de cotele din cele doua tari.

mult succes!
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
danike, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie activ de la o firma din ue- firma din ro nu este platitoare de tva ga-ga ga-ga buna ! va rog sa ma lamuriti in cazul unei firme cu o cifra de afaceri pana la 35000 de eur si care nu este inregistrata ca si platitoare de tva, cum se ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare firma neplatitoare de tva ovidiualexa74 ovidiualexa74 Buna ziua! Intentionez deschiderea unui SRL-D in saptamanile urmatoare (neplatitor de TVA) insa am o nelamurire legata de plata TVA-ului. Activitatea se va ... (vezi toată discuția)
Inscriere in roi - neplatitor de tva Contabiljunior Contabiljunior Buna ziua, Daca societatea nu este inregistrata ca platitor de TVA, dar intentoneaza sa achizitioneze din UE bunuri pentru revanzare - unde trebuie sa ... (vezi toată discuția)