avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Inscriere in ROI - neplatitor de TVA
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Inscriere in ROI - neplatitor de TVA

Buna ziua,

Daca societatea nu este inregistrata ca platitor de TVA, dar intentoneaza sa achizitioneze din UE bunuri pentru revanzare - unde trebuie sa declaram si ce? Cunosateti pasii de urmat?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 16:05, 16 Ianuarie 2015
Buna,

Noi ne-am inscris in ROI pentru achizitii intracomunitare si platim TVA pentru aceste achizitii, insa suntem neplatitori de TVA pentru Romania.

Te inscrii in ROI la Administartia Fiscala. Ai nevoie de un cazier judiciar pentru fiecare administrator, copie CI administratori, copie CUI, ultima balanta (sa vada ca nu esti restant la plata catre ei, cred...), cateva cereri pe care ti le dau acolo.

Dureaza 2-3 zile sa iti dea CIF-ul pentru achizitii intracomunitare.

Succes,
Nicoleta
Multumesc pentru raspuns. Si cum platesti TVA-ul?
1. Catre furnizorul extern? Adica iti factureaza cu TVA?
2. Sau catre statul roman?

Si in situatia 1 sau 2 (in cea corecta) cum se declara catre ANAF? Tot prin 390?
nu exista acel plafon de 10.000 euro in care nu trebuie sa declar si nici sa platresc TVA?
Buna.

Eu am mers la ANAF si le-am cerut parerea inainte de achizitie. Mi-au spus ca exista 3 variante pentru un actual neplatitor de TVA:

a. achizitii pana in 10000 euro pe an - nu trebuie sa te inregistrezi in ROI. Dpdv al statului roman ramai deci neplatitor de TVA si pe intern si pe extern.
Cum se procedeaza pentru achizitiile externe: furnizorul iti factureaza cu TVA pe factura (TVA-ul din tara lui) si tu ii achiti factura integral (cu tot cu TVA-ul ala). Exact cum ar factura si unei persoane fizice.

b. achizitii intre 10001 si 35000 euro pe an - esti obligat sa te inregistrezi in ROI. Dpdv al statului roman ramai neplatitor de TVA pe intern (cumperi cu TVA pe care il bagi in pretul marfii, insa facturezi tot fara TVA mai departe) si devii platitor de TVA pentru achizitiile externe.
Cum se procedeaza pentru achizitiile externe: furnizorul iti factureaza fara TVA pe factura si tu esti obligat sa platesti statului roman TVA 24% pentru acea factura pana in 24 a lunii urmatoare facturii.
De retinut chestia asta cu data facturii pentru ca evident ca mai dureaza si transportul pana la tine si ar fi bine ca factura sa fie emisa la inceputul lunii, nu la sfarsit. Nu de alta dar te trezesti (ca mine...) ca abia ai primit marfa si trebuie sa platesti si tot TVA-ul la stat. Daca as fi fost inspirata sa cer sa mi se factureze la inceputul lunii, cu tot cu livrare, tot as mai fi avut vreo luna sa strang banii pentru TVA...

c. achizitii > 35000 euro pe an - esti obligat sa te inregistrezi in ROI. Devii platitor de TVA catre statul roman pentru toate achizitiile.
Cum se procedeaza pentru achizitiile externe: furnizorul iti factureaza fara TVA pe factura si tu esti obligat sa platesti statului roman TVA 24% pentru acea factura pana in 24 a lunii urmatoare facturii.

Deoarece furnizorul meu a vrut neaparat sa ii dau ROI pentru ca doar asa lucreaza ei, eu m-am inregistrat in ROI chiar daca nu intentionez sa achizitionez > 10000 euro pe an. Decontul de TVA pe care mi l-au indicat cei de la ANAF este 301 si nu 390.

Oricum merg azi sa il depun si vad daca e bine ca eu nu am incredere pana nu vad ca se rezolva cu totul... Te anunt cum a mers.

O zi buna,
Nicoleta
@ Nicoleta: cateva corectii :
10.000 = 34.000 lei (curs bnr la data aderarii)
Plafonul nu este de 35.000 este de 65.000 = 220.000 lei
Din momentul in care ai cod de tva intracomunitar esti obligat sa depui D 390 lunar( cand exista tranzactii) - lipsa ei= amenda 5.000 de lei.
301 se depune cand cumperi din UE si platesti tva in RO.
Daca depasesti plafonul de 34.000 poti s ate inregistrezi ca platitor de tva ( + VIES) si furnizorul din UE trebuie sa factureze fara TVA si faci taxare inversa( adica nu platesti 24 % TVA )
Dar vinzi pe intern cu TVA.
Multumesc de raspuns.

Asadar, pot sa solicit factura de la furnizorul extern (ii comunic ca nu am cod de TVA -* vies) care va contine TVA aferent tarii lui.
Inregistrez toata factura pe marfa.
Nu declar nimic la ANAF.
Trebuie sa verific sa nu depasesc plafoanele (de peste 10000 euro si 34000 euro).

Multumesc pentru un viitor raspuns.

Alte discuții în legătură

Achizitie activ de la o firma din ue- firma din ro nu este platitoare de tva ga-ga ga-ga buna ! va rog sa ma lamuriti in cazul unei firme cu o cifra de afaceri pana la 35000 de eur si care nu este inregistrata ca si platitoare de tva, cum se ... (vezi toată discuția)
Pfa- import bunuri din ue Brenntag srl Brenntag srl un PFA neplatitor de tva poate face import de bunuri din UE ( Belgia)? in acest caz plateste tva-ul in Belgia? mentionez ca importul de bunuri se face in ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc tva sau nu? nicusoronuta nicusoronuta buna ziua. am o mica firma neplatitoare de tva. eu achizitionez din germania produse de curatenie. ei de la finante mi au spus ca pana la 10 000 de euro nu ... (vezi toată discuția)