avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1411 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general facturier/chitantier
Discuție deschisă în Contabilitate în general

facturier/chitantier

Buna seara!
1.Cum se inregistreaza serviciile din care se incaseaza sume mici (de ex 5 RON) ? Dar pt 50 RON tb factura sau chitanta?
2. Se trec si in jurnalul de incasari si plati?
3. Trebuie sa-mi fac stampila cu numele meu de PFA (profesie libera) si sa o pun pe aceste facturi/chitante? Exista anumite rigori in acest caz?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
butterfly_1976, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:10, 8 Aprilie 2010
Chitanta dovedeste incasarae sumei respective, iar factura dovedeste dreptul de proprietate asupra unui bun mobil sau dreptul la serviciul prestat.

In cazul unui PFA numai incasarea are o importanta anume, fiindca incasarile (NU facturile) se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati. Factura poate fi necesara pentru cel de la care incasati, pentru contabilitate.

In principiul pe orice suma care incasati cash (adica nu prin banca) trebuie sa dati o chitanta.

Legea (normele de aplicare a Codului Fiscal) spune in mod expres, ca facturile si chitantele nu trebuie semnate si/sau stampilate, dar:

1. Exista anumite firme/organizatii/institutii care cer o stampila;
2. O sa aveti nevoie de stampila daca depuneti ceva la Finante pentru PFA.
Multumesc mult.
Ce date tb sa cuprinda stampila?
Presupun ca CIF, numele PFA (al meu e f lung, din greseala mi-au scris toata denumirea specialitatii din certificatul de la Colegiul medicilor - eu scrisesem prescurtat pe declaratie)- poate fi scris doar numele meu pe stampila de ex Dr. XY sau tb neaparat Dr. XY PFA? De fapt nu sunt chiar PFA ci profesie libera asa ca nu ar trebui, voi ce spuneti?
Sper ca nu conteaza daca e stampila rotunda sau dreptunghiulara cum am gasit pe alt site :D

Uitasem ceva important. M-am inscris ca PFA pe 15 martie. Nu am primit acasa impunerea de plata si mi-au zis la tel ca nu tb sa platesc nimic pana pe 15 iunie sau pana primesc prin posta... pai atunci cum e plata in avans? Am ales sistem real, plata trimestriala, profesie libera (un fel de pfa).

Multumesc anticipat si va urez
Sarbatori cu sanatate, iar Lumina Invierii sa ramana pururi in inimile voastre!
Stampila trebuie sa cuprinda denumirea PFA-ului, codul unic de inregistrare si localitatea (de exemplu: Bucuresti, Romania). Am impresia, ca trebuie adaugat PFA, dar nu sunt sigur.

Trebuie sa platiti, doar daca primiti decizia de impunere.
Daca aveti cabinet medical,va recomand casa de marcat.
In felul acesta puteti elibera pacientului bon de casa reprezentand c/v serviciilor medicale incasate fara a necesita intocmirea facturii ,decat doar la cerere expresa.
Multumesc. As mai avea o intrebare. Consultatiile fara plata, in contract cu casa de asigurari fac obiectul CIM pe care il am cu angajatorul meu in al carui cabinet lucrez (nu este cabinetul meu individual). Consultatiile cu plata imi revin integral, de aceea m-am inregistrat ca profesie libera. Sediul social este adresa de domiciliu (asa mi s-a recomandat). Pentru a taia chitante ca PFA in acest cabinet, nu ar tb sa fac si un contract de prestari servicii sau de alt tip cu angajatorul meu? Se face la notar, se inregistreaza la ITM sau cum se procedeaza?

Alte discuții în legătură

Contabilitate pfa alina240 alina240 Am o nelamurire legata de registrul de incasari si plati.Am infiintat de curand PFA-ul si inca nu am avut incasari. Am in schimb cateva cheltuieli facute din ... (vezi toată discuția)
Casa marcat si chitante utilizatorpfa utilizatorpfa Am un Pfa cu codurile CAEN 8551 si 8552 si am citit ca face parte din profesiile libere ptr care nu este necesar sa detii casa de marcat si ca in acest caz pot ... (vezi toată discuția)
Acte fiscale breman breman 1. Ca PFA cand vand ceva unei persoane fizice este nevoie sa-i eliberez factura sau e suficienta o chitanta? 2. Facturile cum se opereaza in ... (vezi toată discuția)