alina240 a scris:
Am o nelamurire legata de registrul de incasari si plati.Am infiintat de curand PFA-ul si inca nu am avut incasari. Am in schimb cateva cheltuieli facute din banii personali, cheltuieli de constituire, stampila, etc. Cum procedez? Le trec din start la plati sau astept pana am incasari si pe urma trec platile? Sau fac o dispozitie de incasare cu imprumut si pe urma trec platile si ulterior cand vor fi incasari imi restitui imprumutul?
Am emis o factura si urmeaza sa o incasez prin banca. Iarasi cum trebuie procedat? Am inteles ca facturile nu se inregistreaza in registru ci doar incasarile. Dar in situatia in care incasez prin banca ce trebuie trecut in registru , suma care o sa apara in extrasul de cont la incasari? Dar daca o sa ridic bani din banca de la caserie ii mai trec inca o data?
Va rog sa ma ajutati ca nu stiu cum trebuie procedat?
Contabilitatea la PFA este in urma cu un secol si de aceea va inteleg dificultatile pe care le intampinati.
Pentru PFA se tin urmatoarele registre: registru de incasari si plati, registru de casa, registru de inventar si alte foi de calcul pentru operatiuni diverse.
In registru de casa se trec operatiunile legate de incasarile si platile efectuate in numerar. ( Contabilii care fac contabilitatea la PFA mai compteteaza si un jurnal de banca pentru operatiunile din banca care se intocmeste pe un formular identic cu registru de casa- acest lucru nu este obligatoriu dar este util.)
Registru de incasari si plati se completeaza in ordine cronologica astfel:
- Se inregistreaza in colona incasari sumele incasate in registru de casa + sumele incasate prin banca
- Se inregistreaza in coloana de plati sumele platite prin casa + sumele platite prin banca
- Nu se inregistreaza in acest registru sumele reprezentatnd incasare si restituire imprumut personal, retrageri sume pentru nevoi personale, transferul banilor din banca in casa si din casa in banca, impozitul pe venit.
Sa intelegem functionalitatea registrelor: registrul de casa il completam pentru a gestiona numerarul, extrasele contului bancar ne redau imaginea tranzactiilor din banca iar registru de incasari si plati ne ajuta sa gestionam profitul. Bineinteles la sfarsit de an pentru a stabili profitul impozabil va trebui sa judecam daca totalul de pe coloana plati reprezinta sau nu cheltuielile deductibile la calculul impozitului pe venit.
V-am dat un raspuns mai amplu decat va asteptati :D, ca si prevedere pentru intrebarile dvs viitoare.
Si acum raspunsuri la intrebarile dvs:
-Pentru acoperirea cheltuielilor efectuate la inceputul activitatii va recomand sa faceti o dispozitie de incasare pe care o veti trece doar in registru de casa.
- factura incasata prin banca se trece in registru de incasari si plati la data extrasului
- retragerea de numerar din banca se opereaza in registru de casa la incasari, nu se trece in registru de incasari si plati
Succes!!!
Nota : cat timp am luat eu topicul userul helink v-a dat raspuns compet deja. Se mai intampla si asa.