avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire casa

buna ziua
mama mea a decedat acum 25 de ani.
casa era pe mama si tata.
noi suntem doi frati.
as dori sa-i platesc fratelui meu partea lui si eu sa raman cu casa si sa-l i-au pe tatal meu in intretinere.
sa puna tata casa pe mine cu drept de uzufruct.as dori sa stiu cat la suta ii revine fratelui meu din casa,si ce acte trebuie facute.stiu ca prima data tata trebuie sa faca defalcarea apoi ce urmeaza?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: geomih , utilizator 15:41, 1 Aprilie 2010
Daca si fratele dv este de acord prezentati-va la un birou notarial din localitatea in care a avut ultimul domiciliu mama. Acolo veti dezbate atat succesiunea, cat veti si incheia un act cu clauza de intretinere pentru tatal dv.
De principiu, daca tata si mama au facut casa impreuna fiecare din ei ar avea jumatate. Intrucat mama a decedat partea ei se imparte intre tata (2/8 parti) dumneavoastra (3/8) si fratele dumneavoastra (3/8).
Asadar raportat la intreaga casa tatal dumneavoastra are 1/2+1/2*1/4 adica 5/8 sau 10/16 parti iar dumneavoastra si fratele cate 3/16 parti fiecare.
Puteti face partajul la notar si sa incheiati contractul de intretinere cu tatal sau printr-un proces de partaj.
va rog ma ajutati sa inteleg perfect cat e a 3/16 parte a mea?
de exemplu sa zicem caci casa valoreaza 15000 de euro cat e 3/16?
si cate exact e partea tatalui.
va multumesc
3/16 din 15000 = 2812,5
10/16 din 15000 = 9375

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau succesiune, care e soluția pentru a intra mai ușor în posesia unei moșteniri? teo.tec teo.tec Situatia initiala: o familie normala formata din 2 parinti plus 3 copii (la tara). Situatia actuala: 1) tatal a decedat (de 10 ani) 2) unul dintre frati a ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare marinica71 marinica71 tatal meu are un apartament achizitionat din prima casatorie .la acest apartament mostenitori suntem eu fratele meu si tatal meu.tatal meu imi poate vinde ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,am o nelamurire poate ma puteti ajuta familia mea era ... anonima70 anonima70 Buna ziua,am o nelamurire poate ma puteti ajuta Familia mea era compusa din:Tata,Mama,Fiu,Fiica.Succesiunea nu a fost dezbatuta nici dupa Tata nici dupa ... (vezi toată discuția)