avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau succesiune, care e soluția pentru a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau succesiune, care e soluția pentru a intra mai ușor în posesia unei moșteniri?

Situatia initiala: o familie normala formata din 2 parinti plus 3 copii (la tara).
Situatia actuala:
1) tatal a decedat (de 10 ani)
2) unul dintre frati a decedat (de 2 ani) - acesta are copii
3) mama (este in viata) nu a facut vreun demers de succesiune dupa moartea tatalui
4) casa de la tara a familiei este pe un contract de vanzare-cumparare pe care apar ambii parinti

Intrebare: care sunt pasii de urmat astfel incat unul dintre cei 2 copii ramasi in viata sa poata intra in posesia casei cat mai usor si rapid imediat dupa moarte mamei (eventual chiar inainte daca nu sunt solutii)?
Mama a incercat sa faca un testament autentic notarial dar i s-a spus ca nu ar avea valoare pentru ca mai intai trebuie dezbatuta succesiunea.. e adevart? ce ar presupune aceasta?
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:59, 26 Aprilie 2018
Succesiunile
Prima dată trebuie dezbătută moștenirea tatălui, moștenitorii fiind mama cu o cota de 5/8 Si cei 2 copii (inclusiv cel decedat) cu o cota de 3/8 , adică 3/16 fiecare.

Apoi trebuie dezbătută succesiunea după fiul decedat (care include cota de 3/16 de la tata), moștenitori fiind soția cu 1/4 si copiii cu 3/4.

Apoi mama + moștenitorii fratelui va fac dvs un contract de donație pe cotele lor.

Cat mama este în viața nu poate fi vorba de nici o moștenire.
Testament va poate face, dar e fix apa de ploaie. Pentru ca:
1. Nu e act de proprietate, astfel încât la decesul mamei veti avea de dezbătut succesiunea după mama, succesiune care cuprinde și cota moștenită de la tata. Or daca succesiunea după tata nu s-a dezbatut inainte, va întoarceți în același punct. Practic nu puteti valorifica testamentul.
2. Exista nepoții de la fratele decedat, care sunt moștenitori rezervatari, astfel încât daca testamentul le încalcă rezerva succesorala, pot cere reductiunea acestuia.
Ar trebui dezbatută succesiunea după tatal dvs.
Ar trebui dezbătută succesiunea după fratele dvs. (între moștenitorii acestuia: soția și copii lui)

Iar mai departe, soluțiile posibile ar fi ... vreo câteva - fiecare cu posibile riscuri în viitor. Unii și le asumă, alții nu.
Una dintre soluții - fără complicații pentru dvs. în viitor - ar putea fi un act de partaj încheiat între dvs., mama dvs. și moștenitorii fratelui dvs. El depinde de o negociere, dacă știți cum să o purtați.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori si cotele ce le revin Marius275768 Marius275768 A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate si succesiune GROOSA GROOSA Va rog sa ma sfatuiti si pe mine in urmatoarea speta : Tatal si mama mea au o proprietate in or.B-S. Mama a decedat in anul 2009 iar fratele meu in anul 2005, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire Simona Nina Simona Nina Buna ziua, Parintii au murit, am fost trei frati, unul a decedat fara mostenitori. La dezbaterea mostenirii sotia lui are drept la mostenire? Multumesc (vezi toată discuția)