Situatia initiala: o familie normala formata din 2 parinti plus 3 copii (la tara).
Situatia actuala:
1) tatal a decedat (de 10 ani)
2) unul dintre frati a decedat (de 2 ani) - acesta are copii
3) mama (este in viata) nu a facut vreun demers de succesiune dupa moartea tatalui
4) casa de la tara a familiei este pe un contract de vanzare-cumparare pe care apar ambii parinti
Intrebare: care sunt pasii de urmat astfel incat unul dintre cei 2 copii ramasi in viata sa poata intra in posesia casei cat mai usor si rapid imediat dupa moarte mamei (eventual chiar inainte daca nu sunt solutii)?
Mama a incercat sa faca un testament autentic notarial dar i s-a spus ca nu ar avea valoare pentru ca mai intai trebuie dezbatuta succesiunea.. e adevart? ce ar presupune aceasta?
Succesiunile
Prima dată trebuie dezbătută moștenirea tatălui, moștenitorii fiind mama cu o cota de 5/8 Si cei 2 copii (inclusiv cel decedat) cu o cota de 3/8 , adică 3/16 fiecare.
Apoi trebuie dezbătută succesiunea după fiul decedat (care include cota de 3/16 de la tata), moștenitori fiind soția cu 1/4 si copiii cu 3/4.
Apoi mama + moștenitorii fratelui va fac dvs un contract de donație pe cotele lor.
Cat mama este în viața nu poate fi vorba de nici o moștenire.
Testament va poate face, dar e fix apa de ploaie. Pentru ca:
1. Nu e act de proprietate, astfel încât la decesul mamei veti avea de dezbătut succesiunea după mama, succesiune care cuprinde și cota moștenită de la tata. Or daca succesiunea după tata nu s-a dezbatut inainte, va întoarceți în același punct. Practic nu puteti valorifica testamentul.
2. Exista nepoții de la fratele decedat, care sunt moștenitori rezervatari, astfel încât daca testamentul le încalcă rezerva succesorala, pot cere reductiunea acestuia.
Ar trebui dezbatută succesiunea după tatal dvs.
Ar trebui dezbătută succesiunea după fratele dvs. (între moștenitorii acestuia: soția și copii lui)
Iar mai departe, soluțiile posibile ar fi ... vreo câteva - fiecare cu posibile riscuri în viitor. Unii și le asumă, alții nu.
Una dintre soluții - fără complicații pentru dvs. în viitor - ar putea fi un act de partaj încheiat între dvs., mama dvs. și moștenitorii fratelui dvs. El depinde de o negociere, dacă știți cum să o purtați.