1. Da, pot. Da, au dreptul pentru ca sunt descendenti, deci mostenitori rezervatari.
Eu nu inteleg cine v-a sfatuit sa faceti testament, in conditiile in care exista mostenitori rezervatari, exista copii si nu s-a dezbatut succesiunea dupa mama. O sa aveti 2 mosteniri, una legala, una testamentera, mostenitori diferiti, un testament supus reductiunii, o mare bulibaseala.
Ideal si fara complicatii era sa fi dezbatut mistenirea dupa mama, iar tata sa va faca acte din timpul vietii..o donatie, un contract de intretinere, etc. Acum ati fi fost proprietar fara a mai fi necesara dezbaterea unei succesiuni.
Nepotii au dreptul la jumatate din cota legala. Ei vin in mod direct la mostenirea bunicului, prin reprezentarea tatlui decedat, urcand in locul si gradul lui.
Cota legala dupa bunicul lor este de 1/2, deci pot solicita reductiunea testamentului pana la intregirea rezervei de 1/4.
2. Copiii fratelui au dreptul la succesiunea tatalui lor, iar tatal lor are dreptul la succesiunea bunicii (pt ca era in viata cand mama dvs a decedat, deci va fi considerat mostenitor).
Deci trebuie dezbatuta succesiunea mamei dvs, iar mostenitori sunt tata, dvs si fratele. Iar ulterior se va dezbate succesiunea pe cota fratelui, pe care a dobandit-o de la mama, cota care se transmite mai departe nepotilor.
Dupa care se dezbate mostenirea tatalui dvs, care este si legala si testamentara (unde trebuie sa fiti prezenta dvs si nepotii de la frate, care daca doresc, pot solicita reductiunea testamentului).
Cat timp nu ati dezbatut mostenirea mamei si fratelui, nu puteti valorifica acel testament, pentru ca el in sine nu este act de proprietate.
Deci vorbim despre 3 succesiuni. Dar, repet, v-ati incurcat groaznic. Testamentele se fac cand oamenii sunt singuri pe lume, nu au nici sot, nici parinti, nici copii.
3. Fiica dvs nu are nici o legatura in momentul de fata.