avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitori si cotele ce le revin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitori si cotele ce le revin

A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si a fratelui, tatal meu mi-a facut testament la notariat pentru o parte din avere. Acum vreau sa stiu:
1. Copii fratelui meu au dreptul la averea trecuta in testament, il pot ataca si cat le-ar reveni?
2. Copii fratelui meu au dreptul la averea care nu este trecuta in testament si ce cota le-ar reveni?
3. Care ar fi procedura de urmat, in cazul spetei de mai sus, pentru a obtine certificatul de mostenitor?
Mentionez ca si eu am o fiica.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:06, 15 Martie 2017
1. Da, pot. Da, au dreptul pentru ca sunt descendenti, deci mostenitori rezervatari.
Eu nu inteleg cine v-a sfatuit sa faceti testament, in conditiile in care exista mostenitori rezervatari, exista copii si nu s-a dezbatut succesiunea dupa mama. O sa aveti 2 mosteniri, una legala, una testamentera, mostenitori diferiti, un testament supus reductiunii, o mare bulibaseala.
Ideal si fara complicatii era sa fi dezbatut mistenirea dupa mama, iar tata sa va faca acte din timpul vietii..o donatie, un contract de intretinere, etc. Acum ati fi fost proprietar fara a mai fi necesara dezbaterea unei succesiuni.
Nepotii au dreptul la jumatate din cota legala. Ei vin in mod direct la mostenirea bunicului, prin reprezentarea tatlui decedat, urcand in locul si gradul lui.
Cota legala dupa bunicul lor este de 1/2, deci pot solicita reductiunea testamentului pana la intregirea rezervei de 1/4.
2. Copiii fratelui au dreptul la succesiunea tatalui lor, iar tatal lor are dreptul la succesiunea bunicii (pt ca era in viata cand mama dvs a decedat, deci va fi considerat mostenitor).
Deci trebuie dezbatuta succesiunea mamei dvs, iar mostenitori sunt tata, dvs si fratele. Iar ulterior se va dezbate succesiunea pe cota fratelui, pe care a dobandit-o de la mama, cota care se transmite mai departe nepotilor.
Dupa care se dezbate mostenirea tatalui dvs, care este si legala si testamentara (unde trebuie sa fiti prezenta dvs si nepotii de la frate, care daca doresc, pot solicita reductiunea testamentului).
Cat timp nu ati dezbatut mostenirea mamei si fratelui, nu puteti valorifica acel testament, pentru ca el in sine nu este act de proprietate.
Deci vorbim despre 3 succesiuni. Dar, repet, v-ati incurcat groaznic. Testamentele se fac cand oamenii sunt singuri pe lume, nu au nici sot, nici parinti, nici copii.
3. Fiica dvs nu are nici o legatura in momentul de fata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau succesiune, care e soluția pentru a intra mai ușor în posesia unei moșteniri? teo.tec teo.tec Situatia initiala: o familie normala formata din 2 parinti plus 3 copii (la tara). Situatia actuala: 1) tatal a decedat (de 10 ani) 2) unul dintre frati a ... (vezi toată discuția)
Testament realizat inainte de 1989 mottudor mottudor Buna ziua, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns. Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament si mostenitori rezervatari Statescu Statescu Buna ziua! Tatal, decedat mai demult. Mama, decedata de aproape un an. Au avut un baiat si o fata, care la randul lor au cate 2 copii, fiecare. Fata are de ... (vezi toată discuția)