avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Din CIC 1 in somaj apoi CIC 2.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Din CIC 1 in somaj apoi CIC 2.

Buna ziua. Sunt intr-o situatie mai complicata si nu stiu exact cum as putea sa procedez. In iulie2008 am absolvit facutatea cu diploma de licenta, la inceputul lui august am nascut, iar pentru a primi indemnizatia pentru cresterea copilului mi s-a cerut la dosar si o adeverinta de la somaj, ca sunt in evidenta lor, desi in adeverinta de la medic era trecut stare de graviditate. Mentionez ca am lucrat FARA carte de munca pe toata perioada facultatii (la negru). Am primit adeverinta respectiva-ca sunt in perioada de 60 de zile in cautarea unui loc de munca, acum sunt in CIC 1.Intre timp aflu ca sunt din nou insarcinata, al doilea copil ar urma sa se nasca in noiembrie 2010, deci la peste 3 luni de la expirarea CIC 1. In cazul de fata este clar ca nimeni nu ma va angaja doar pentru 3 luni, deci ma gandesc cum as putea proceda. Ma pot inscrie in somaj, avand in vedere ca nu am luat indemnizatie de somaj, iar in perioada celor 60 de zile legale am nascut si automat am trecut in CIC 1? sau pot plati singura CAS, pot cere statului concediu risc maternal pentru a acoperi aceasta perioada?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:10, 1 Aprilie 2010
1. Va redau din OUG148/2005, sa vedeti ce de posibilitati aveti si in care va incadrati:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

2. Daca imi trimiteti o adresa de e-mail va trimit OUG 148/2005 si Normele de aplicare pentru a le studia.

3. Pentru cele 3 luni ati putea incheia un contract individual de munca cu timp partial sau o conventie de prestari servicii.
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Apreciez promptitudinea dvs, domnule tudor valeriu. OUG 148/2005 si normele ei de aplicare le am, am fost cu ele in mana atunci cand am depus dosarul pt indemnizatie, deoarece functionarul de la ghiseu nu voia sa-mi primeasca dosarul pe motiv ca nu beneficiez de indemnizatie pt ca nu am cele 12 luni de cotizare, desi i-am spus ca tocmai am sustinut licenta si conform art. eram in cele 60 zile de la absolvire. Abia atunci a chemat-o pe sefa directiei si aceasta mi-a dat dreptate. Atat de informati sunt cei care ar trebui, teoretic, sa ne sfatuiasca.
Ideea este tocmai ca in cele 3 luni, avand in vedere starea de graviditate, am sanse minime de angajare si de aceea caut solutii alternative intre CIC 1 si a 2-a nastere. Solutia cu intrarea in somaj ar fi o optiune? caci nu am gasit prevazut nimic daca am fost luata in evidenta pentru cautarea unui loc de munca inaintea primei nasteri, dar nu am beneficiat de somaj.
Pe undeva pe alt forum am gasit o explicatie la un caz asemanator ca daca sunt in perioada de 9 luni de la pierderea statutului de asigurat de asemeni beneficiez de indemnizatie, dar fara un text de lege in acest sens.
V-am raspuns pe mesaj privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre prenatal deea-lavi deea-lavi buna ziua as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in iunie 2009 am dat licenta si am luat doar proba orala cea scrisa o ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Anca_87 Anca_87 Buna. Sunt insarcinata in luna a 7-a si am absolvit facultatea in 12 iulie 2010. Pot sa-mi depun actele de somaj si daca sunt insarcinata. Daca da ,in cat ... (vezi toată discuția)
Sunt studenta in anul iii si sunt insarcinata, pot beneficia de indemnizatie pentru ccc? mariaflorina mariaflorina as dorii sa stiu daca in situataia in care ma aflu pot beneficia de indemnizatia pt maternitate...sunt studenta in anul III la o universitate privata (Dimitrie ... (vezi toată discuția)