avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... care va fi salariul meu in 2010?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

care va fi salariul meu in 2010?

in decembrie 2009 primeam salariu de baza de 658 lei ca functionar public intr-o primarie comunala, spor de vechime de 25%, spor dispozitiv castigat in instanta, suplimentul postului de 25%, antena 10%, prima de 10%,si pentru tinuta 300 lei impozabili (238 net).In 2010 am ramas singura cu lucrarile pentru 2 posturi colega mea fiind in crestere copil pana la 2ani. Am facut cerere la primar sa-mi dea un spor de cumul sau ceva in compensare, tinand cont ca nu am mai ramas decat cu sporul de vechime de 25%. grad nu se ocupa secretarul sa ma promoveze din 2006 stau pe referent asist. I in loc sa fiu principal. ce trebuie sa fac sa-mi creasca SALARIU fiind cel mai mic din primarie, mai mic decat al asist. personali pentru ingrijire pers cu handicap. Am raspundere foarte mare pentru ca ma ocup de ajutoarele sociale de la cerere pana la plata 500 dosare, comuna are 6500 locuitori, alocatii de stat , complementare si tot ce e nou in asit sociala, singura.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 22:35, 12 Aprilie 2010
Buna seara ! Legea unica de salarizare in domeniul bugetar nr. 330/2009 , deja mult trambitata lege , provoaca cu fiecare luna de la intrarea in vigoare din ce in ce mai multe nemultumiri datorita diminuarilor salariale ce le-a determinat . Am o functie de conducere intr-o primarie si stiu ca in administratie , dupa aplicarea legii 330/2009 sunt cele mai mici salarii din sistemul bugetar (fara sa exagerez deloc) . SDpun dupa aplicarea legii 330/2009 , respectiv OUG 1/2010 pt ca pana atunci, majoritatea sau multe dintre primarii au intocmit si aplicat Contracte Colective de munca la nivel de unitate , contracte in care au prevazut sporuri
dintre cele mai diverse , cuprinse intre 30-300% . Ori cum sa nu planga angajatul primariei care pierde astfel sume importante de bani . In afara sporului de vechime nu mai aveti dreptul la niciun spor pt ca in anul 2010 nu se aplica prev CCM incheiate . Era o speranta cu sporul pt conditii vatamatoare , am facut procedurile preliminare si... primim raspuns de la DSP ca nu exista norme legale in vigoare pentru efectuarea expertizarilor institutiilor ... asa ca....
In legatura cu problema avansarii aici este vorba de o greseala interesata sau dezinteresata si este o paine de mancat in urmatoarea perioada , in sensul ca , daca indepliniti conditiile se pot face demersuri de promovare in grad profesional . Va doresc un Paste fericit !
1. OUG 1/2010 spune ca nu se acorda sporurile/drepturile salariale stabilite ilegal prin CCM/AC. Ori, daca imi amintesc eu bine, asa numitele drepturi speciale pentru asigurarea unei tinute decente nu sunt drepturi salariale, ci niste sume acordate in baza legii 319/2006 (protectia muncii) pentru tinuta/uniforma sau cum s-o mai numi ea, decontabile prin bonuri fiscale/facturi. Exista fie varianta ca institutia sa acorde direct produsul (hainele), fie sa-i dea bani salariatului sa le cumpere, cu obligatia de a aduce bonul de casa. Asa ca aceste sume, ca si drepturile speciale pentru refacerea capacitatii de munca, nu intra sub incidenta legii 330/2009 si nici a OUG 1/2010, cu atat mai mult cu cat ele se platesc din capitolul bugetar 54 (bunuri si servicii), din subcapitolul special destinat protectiei muncii, iar nu din salarii.
2. Vedeti ca DSP-urile s-au trezit la viata (am vazut avize pentru sporul de 15% date in februarie 2010, si MMFPS are un model de regulament, in baza caruia isi da avizul, impreuna cu Ministerul de Finante.
3. Daca sporul pentru conditii vatamatoare a fost primit legal in 2009 (adica in baza unui buletin de analiza si expertizare), cuantumul din dec. 2009 trebuie sa se includa in 2010 in sume compensatorii, conform art. 6 din OUG 1/2010
4. din cate stiu eu, anexele I si III la legea 330(care se aplica la primarii), prevad ca fiind inclus in salariul de baza, de la 01.01.2010 sporul de dispozitiv. De ce nu vi se mai acorda??
5. pentru promovarea in grad profesional principal trebuie sa aveti minim 5 ani vechime in specialitatea studiilor. Daca este asa, faceti o cerere scrisa catre dl. primar, in care solicitati organizarea examenului de promovare. Trebuie sa va raspunda in scris, cu da sau nu, motivat. Daca considerati ca motivatia este ilegala, puteti ataca primaria in contencios administrativ, conform legii 554/2004. (de asemenea, o mica sesizare la ANFP nu are cum sa strice, mai ales ca au o pofta nebuna de controale zilele astea...:))).
@kyandra
1. este vorba despre un functionar public dintr-o primarie comunala
2. drepturile privind acordarea unui echipament (tinuta) prevazute de legea 319/2006 se refera la persoanele pentru care acest echipament/tinuta este obligatorie , ori nu este cazul ...
3. Sporurile prevazute in anexele la legea 330/2009 , cum e sporul de dispozitiv , se acorda numai personalului MAI militarizat (exista decizii definitive si irevocabile in acest sens , majoritatea in contradictoriu adm. publ. locala si Curtea de conturi) si , mai mult de atat la majoritatea primariilor (cred ca si in speta noastra) s-a acordat in baza CCM la nivel de unitate care nu se mai aplica in anul 2010 conf. OUG 1/2010 . S-a procedat la acordare prin CCM la nivel de unitate pt ca numai asa puteau evita controlul de legalitate al Institutiei Prefectului , pt. ca daca emiteau act administrativ (dispozitie a primarului , hot de cons. local) Institutia Prefectului atacau in contencios si ... castigau 100% in cazul functionarilor publici pt ca s-au intocmit ACM/CCM fara respectarea prevederilor legale .
4. si apropo ... stiti ce inseamna "o mica sesizare la ANFP" , inseamna ca vrei sa te "frece" (scuzati expresia , dar @serban_ana67 cred ca stie) primarul si secretarul comunei si mai apoi sa-ti para rau ......
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
Adrian Marin, Consilier juridic
Daca s-au stabilit prin CCM/AC acele drepturi speciale pentru tinuta/uniforma, luand ca baza legea 319/2006, eventual si cu un buletin de expertizare a locurilor de munca, se primesc in continuare, pentru ca nu sunt drepturi salariale. Si nu este oprit ca prin ROI sa se stabileasca o uniforma pentru personalul primariei... Cu atat mai mult cu cat partile pot negocia prin CCM/AC masuri pentru imbunatatirea conditiilor de munca, iar drepturile de refacerea capacitatii si cele de tinuta aici se incadreaza. Vorbesc "din realitate", intrucat cunosc cazuri de primarii care au obtinut avizul AJPS-ului pentru ele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul unui secretar de unitate administrativ teritoriala camelia david camelia david este normal ca un secretar de comuna cat II sa in in mana un salar de 1336 lei??? cum se face ca acest salar nu e cel din decembrie, care a fost de 2200 lei??? ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca nyky_2007nyk nyky_2007nyk Va intreb daca s-a abrogat Legea contractelor colective de munca si daca se mai pot incheia acte aditionale pentru anul 2010 la contractele colective de munca ... (vezi toată discuția)
Acordare sporuri Lupes Fenina Lupes Fenina As dori sa stiu daca se mai acorda sporul de biblioteca, conform Hotararii Nr.3/25 iunie 2009 ?! Multumesc! (vezi toată discuția)