Buna ziua.
Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un imobil pentru a fi considerat locuinta de serviciu in patrimoniul unei societati comerciale?
Locuinta de serviciu trebuie neaparat detinuta de catre societate printr-un contract de vanzare cumparare sau poate fi detinuta si printr-un contract de inchiriere sau comodat ?
Care este regimul fiscal al locuintelor de serviciu : tva aferenta cheltuielilor de reparatii/amenajare si tva aferenta cheltuielilor de intretinere/functionare este deductibila pentru societatea care detine un imobil cu o astfel de destinatie ? Aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit ?
Precizez ca societatea este platitoare de tva si desfasoara activitati taxabile, iar locuinta de serviciu va fi atribuita administratorului.
Multumesc anticipat !
Potrivit art. 2, lit. d) din Legea locuintei nr. 114/1996, locuinta de serviciu reprezinta "locuinţă destinată funcţionarilor publici, angajaţilor unor instituţii sau agenţi economici, acordată în condiţiile contractului de muncă, potrivit prevederilor legale"
Conform art. 29 din HG nr. 1275/2009 privind Normele metodologice de aplicare a Legii locuintei "Locuinţele de serviciu fac parte din patrimoniul agenţilor economici şi se administrează în interesul acestora prin închiriere salariaţilor proprii, contractul de închiriere fiind accesoriu la contractul individual de muncă.
Condiţiile de administrare şi de închiriere a acestor locuinţe se stabilesc de către conducerile agenţilor economici sau ale instituţiilor deţinătoare, cu respectarea prevederilor legale."
De asemenea, potrivit art. 21, alin (3) lit. l) Cod Fiscal, coroborat cu pct. 36 din normele de aplicare ale acestuia "în cazul locuinţei de serviciu date în folosinţa unui salariat sau administrator, cheltuielile pentru funcţionarea, întreţinerea şi repararea acesteia sunt deductibile în limita corespunzătoare raportului dintre suprafaţa construită prevăzută de Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările ulterioare, majorată cu 10%, şi totalul suprafeţei construite a locuinţei de serviciu respective."
In ceea ce priveste regimul TVA, art. 145 din Codul Fiscal, mentioneaza ca orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor taxabile, pe baza documentelor legale.
In situatia in care locuintele de serviciu sunt inchiriate in regim de scutire TVA, conform art. 141, alin (2), lit. e) Cod Fiscal, se vor avea in vedere prevederile referitoare la ajustarea TVA in cazul bunurilor de capital, de la art. 149 sau dupa caz art. 161 Cod Fiscal.