avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Deductibilitate cheltuilei societate care a angajat ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Deductibilitate cheltuilei societate care a angajat muncitori straini?

Buna ziua,
societatea la care lucrez a angajat muncitori straini din Sri Lanka ca muncitori permanenti .Le asigura cazare si masa.
Intrebarea mea este daca există o lege care sa prevada ca angajatorul este obligat sa asigure acestora cazare si masa deoarece societatea doreste sa incheie un contract de comodat cu o persoana fizica pentru a-i caza pe acesti lucratori și nu stiu daca cheltuielile pentru acest apartament sunt deductibile.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:52, 3 August 2020
De ce trebuie sa existe neaparat o lege??

Daca s-a cazut de acord cu asa ceva la incheierea c.i.m sau a decis unilateral angajatorul , atunci nu vad care ar fi problema.
Ma interesa daca aceste cheluieli sunt deductibile fiscal sau se impoziteaza salariatului.
Din cate am citit acestea nu se impoziteaza daca locuinta este proprietatea societatii.
Daca nu este proprietatea societatii( ceea ce este cazul nostru, proprietar fiind o persoana fizica) pare ca se impoziteaza.
Ma gandeam ca o lege in care se specifica obligativitatea angajatorului de a asigura cazare iar in acest caz cheltuielile ar putea fi deductibile si nu impozitate la salariu.
Aici e nelamurirea mea.
Nu este locuinta de serviciu, asa cum ati precizat. Una din condițiile esențiale ca o locuință să fie considerată de serviciu este ca aceasta să fie în proprietatea societății sau instituției. Normele metodologice aprobate prin HG nr. 1275 / 2000 precizează la art.29 alin. (1) ca locuinţa de serviciu face parte din patrimoniul agenţilor economici sau al instituţiilor publice centrale ori locale şi se administrează în interesul acestora prin închiriere salariaţilor proprii, contractul de închiriere fiind accesoriu la contractul individual de muncă.

La art. 25 alin. (3) lit. j) din Codul Fiscal se precizează că se pot deduce cheltuielile pentru funcţionarea, întreţinerea şi repararea locuinţelor de serviciu, deductibile în limita corespunzătoare suprafeţelor construite prevăzute de Legea locuinţei nr. 114/1996 care se majorează din punct de vedere fiscal cu 10%. Limita la care se face referire este raportul dintre suprafaţa construită prevăzuta de lege majorată cu 10% şi totalul suprafeţei construite a locuinţei de serviciu.


Art. 76 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal precizeaza că nu se impozitează la persoana fizică contravaloarea folosinței locuinței de serviciu sau a locuinței din incinta unității ori căminului militar de garnizoană și de unitate, potrivit repartiției de serviciu, numirii conform legii sau specificității activității prin cadrul normativ specific domeniului de activitate, compensația lunară pentru chirie pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, precum și compensarea diferenței de chirie, suportată de persoana fizică, conform legilor speciale.

La art. 142 din Codul Fiscal se precizeaza nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale contravaloarea folosinței locuinței de serviciu, potrivit repartiției de serviciu, numirii conform legii sau specificității activității prin cadrul normativ specific domeniului de activitate, precum și compensarea diferenței de chirie, suportată de persoana fizică, conform legilor speciale.

Conform art. 76 alin. (3) din Codul Fiscal, daca nu e vorba de cazurile de mai sus, sumele de care beneficiază salariatul, reprezentând folosința unei locuințe si vor fi adunate la venitul impozabil reprezentând avantaje în natură.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare costuri chirie salariati de catre angajator anisu anisu Buna ziua, daca o societate hotareste preluarea costurilor de chirie pentru un apartament inchiriat pentru angajati- care sunt taxele de care este/ nu este ... (vezi toată discuția)
Bani de chirie cadru militar liviu_84 liviu_84 buna seara,sunt cadru militar,si as dori sa ma ajutati cu un rsp...sunt casatorit ,am domiciliul in jud Teleorman(nici eu nici sotia mea nu detinem o locuinta ... (vezi toată discuția)
Regimul fiscal al cheltuielilor cu locuinta de serviciu inchiriata CarmenDia CarmenDia Am rugamintea sa ma ajutati intr-o speta mai putin obisnuita. Este vorba de un SRL cu 2 asociati, sot si sotie, sotul administrator desemnat prin statut, ... (vezi toată discuția)