Teoretic, lato sensu, daca are calitatea de mostenitoare a defunctului sot, ii va reveni cota care s-ar fi cuvenit acestuia daca isi manifesta dreptul de optiune succesorala in termenul legal.
Cota sa va fi stabilita in functie de existenta/inexistenta altor mostenitori/comostenitori ai defunctului sot, respectiv daca este sau nu unica mostenitoare a defunctului sot.
Cred ca la acest lucru se refera intrebarea dvs. care sincer, mi se pare cam ambigua...
Poate ne dati totusi mai multe detalii.
Eu am inteles ca intrebati daca vine sotia supravietuitoare la o mostenire anterioara a sotului, care era rezervatar la mostenirea unei rude decedate. Raspunsul depinde de ordinea deceselor.
parintii mostenitorului rezervatar au murit inaintea acesuia.Nu s-a dezbatut succesiunea.Ulterior a murit si acesta.Ce cota are sotia din prima mostenire[ cea rezultata in urma mortii parintilor sotului]
Trebuie dezbatuta mostenirea de pe urma socrilor.
Apoi, din partea care i-ar reveni sotului ei defunct ( ca poate mai avea frati/surori sau nu) sotia supravietuitoare are 1/4 si 3/4 copiii acestuia.
Daca nu au copii, vin la mostenire fratii/surorile sotului defunct si se schimba cotele.
Daca nu au copii si nici defunctul frati/surori ( si nici acestia daca nu sunt in viata nu au descendenti) sotia supravietuitoare ia tot.
Mostenire
verginica73
in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)