avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale restante în învãþãmânt
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale restante în învãþãmânt

Buna ziua!


Am fost profesoară la o şcoală, iar în prezent sunt pensionară pentru limită de vârstă – 38 de ani în învăţământ.

Vă solicit opinia în următoarea situaţie:

În anul 2008, când încă mai lucram la şcoală, fiind în ultimul an (al 38-lea) înainte de pensionare, liderul de sindicat a înaintat Sindicatului Judeţean lista cadrelor didactice membri de sindicat pentru obţinerea în instanţă a drepturilor salariale neplătite – tranşele suplimentare de vechime prevăzute în Art. 50, alin. 1 şi 2 din Legea 128 / 1997. Am fost omisă de pe această listă deoarece nu eram membru de sindicat, deşi mi se reţinea pe statul de plata 0,6% din salariul brut pentru sindicat, considerându-se că sindicatul "luptă" şi obţine anumite drepturi pentru toţi salariaţii din învăţământ.

În urmă cu trei luni, în decembrie 2009, aceste drepturi salariale obţinute de sindicat în instanţă, au fost plătite de către şcoală doar membrilor de sindicat menţionaţi în listă, deci nominalizaţi şi în sentinţa civilă.

Directorul şcolii mi-a comunicat că îmi poate plăti şi mie aceste drepturi restante numai dacă obţin o hotărâre judecătorească, iar juristul Sindicatului Judeţean că pot să mă reprezint singură în proces civil pentru aceasta.

Menţionez că la 1 septembrie 2000 aveam 30 de ani de muncă în învăţământ, iar în 2005, dată de la care li s-au plătit colegilor mei drepturile salariale restante – tranşele suplimentare de vechime – aveam 35 de ani în învăţământ.

De asemenea, am fost omisă din acelaşi motiv, că nu eram membru de sindicat, şi de pe lista pentru plata drepturilor salariale retroactiv de la 1 ianuarie 2007, drepturi prevăzute de Legea 220 / 2007 pentru cadrele didactice care au gradul didactic I, drepturi obţinute de sindicat în instanţă şi care s-au plătit de către şcoală în decembrie 2009 numai membrilor de sindicat.

Menţionez că am gradul didactic I din 1991, deci în 2007, când eram profesor la această şcoală, mă încadram în prevederile legale şi ar fi trebuit să beneficiez şi eu de majorarea cu 10% a coeficientului de multiplicare pentru dascălii cu gradul I.

Cele menţionate le pot dovedi cu cartea de muncă, adeverinţa pentru gradul I şi orice act care mi se solicită mie sau şcolii unde am lucrat.

În sprijinul demersului meu, mi s-au expediat în copie sentinţele judecătoreşti pentru colegii mei membri de sindicat şi pe care le pot înainta pentru a fi mai explicită.

Deoarece la data când s-au înaintat listele cu numele celor îndreptăţiţi eram salariata şcolii, consider că am fost omisă pe nedrept, căci salariul corect nu se acordă doar dacă eşti membru de sindicat; în plus, la acea dată, anul şcolar 2007 – 2008, mi se reţinea pe statul de plată cotizaţie de 0,6% pentru sindicat în ideea că de drepturile obţinute de sindicat beneficiază toţi dascălii.

Pot obţine şi eu aceste drepturi salariale restante? In ce mod?
Cel mai recent răspuns: cornelia.banu , utilizator 16:03, 5 Aprilie 2010
Puteti sa obtineti o copie a unei sentinte in care instanta a dispus cu privire la colegii sindicalisti. Apoi, faceti o actiune separata in instanta cu revendicarile dvs. similare, depuneti cele necesare , dar si copia sentintei in care s-a dat solutie favorabila colegilor dvs.
Pentru temeiul legal si celelalte acte ce trebuie depuse alaturi de actiune, consulati un avocat. Aveti toate sansele sa vi se admita cererea, iar cu solutia data de instanta mergeti la CJP
In ce priveste, actiunea sindicatului, ea a fost introdusa in instanta in numele membrilor sai, cotizanti, pentru ca dreptul de reprezentare se limiteaza doar cu privire la acestia. l
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2010
ContSters122901, utilizator
Trebuie sa intreprind actiunea in instanta neaparat in judetul unde am fost profesoara sau pot sa fac asta si din / in Bucuresti sau in alt judet?
Bine... sindicatul isi reprezina membrii. Dar inspectoratul / scoala sau, de ce nu, judecatoria, nu trebuiau sa extinda masurile pentru toti cei aflati in situatia respectiva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi salariale în învãtãmânt luminita_ifrim luminita_ifrim Sindicatul unităţii de învăţamânt unde sunt titulară a obţinut recuperarea drepturilor salariale pe legea 221/ 2008. Au fost deschise două procese, ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 Analatis Analatis Sunt profesor titular la un liceu care, platit per capita elev, are bani sa plateasca diferente de salariu castigate in instanta de sindicatul scolii. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Profesori- drepturi salariale castigate in instante conform l 221/2008 si 330/2009 radgheorghe radgheorghe Sunt profesor de geografie calificat si lucrez in sistemul de invatamant din 01.09.2009. Sunt membru cotizant al sindicatului de la data angajarii si nu am ... (vezi toată discuția)