Problema este oarecum simpla.....rezolvarea nu o stiu.
Ma incadrez in cele 6 luni de la deces si intentionez sa ma prezint la notar in vederea dezbaterii succesiunii. Mostenitori legali
as fi eu (fiica) si mama mea (sotia supravietuitoare). Problema este ca mai ar exista o sora vitrega din prima casatorie a tatalui meu dar aceasta nu este de gasit. Este plecata din tara (in Australia) din 1990 si nu a mai dat nici un semn de viata (probabil de frica sa nu cerem noi ceva). Nu am data de contact sau idee pe unde ar putea fi. Poate nici nu mai este acolo, poate a decedat. Cum se procedeaza in aceasta situatie. Apartamentul
care face obiectul masei succesorale este cumparat in 1992 (dupa plecarea ei din tara). Daca aceasta nu se va gasi (sora vitrega) succesiunea se va dezbate.....cum se va proceda? In cazul in care nu se gaseste si apare peste 5 ani (de exemplu) si cere ceva ce se intampla? Se anuleaza certificatul de mostenitor? Eu una as vrea sa dau de ea pentru a elimina eventualele probleme
ulterioare... Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumnaevoastra. Mihaela
PS: Am inteles ca ma pot adresa instantei pentru citare publica sau asa ceva. Intrebarea este daca aceasta citare poate fi facuta de catre notar pentru a evita balamucul din salile de judecata. Va multumesc.
1.aveti varianta simpla a notariatului in cazul in care uitati sa o declarati, dar nu prea e bine, ca in momentul in care va reaparea, ea poate sa va anuleze certificatul de mostenitor si sa-si cer drepturile.
2. aveti varianta instantei, cea indicata, prin care sa cereti citarea ei, in rom. prin publicitate ca daca nu-i cunoasteti domiciliul... dar este bine sa nu ziceti ca stiti ca ea este in strainatate, deoarece procedura de citare va dura mai mult.
Va multumesc pentru promptitudine. Imi puteti spune cum sa procedez in aceasta situatie....cea cu instanta? Care ar fi pasii? Si daca aveti idee cam cat mi-ar lua un avocat pentru asa ceva? Va multumesc.
Eu va recomand sa mergeti la notar cu mama sa dati declaratii de acceptare a succesiunii, in termenul de optiune succesorala de 6 luni, si apoi aveti timp sa va ganditi cum faceti ( pana la 2 ani de la data deschiderii succesiunii -data decesului- nu platiti impozit).
Intre timp, eu zic ca e de analizat prima varianta oferita de dna Avokitten.