Art. 278: Plangerea contra actelor procurorului
(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Nu este vorba de o anumita rezolutie a procurorului, ci de intreaga lui activitate in raport de o persoana X, pe care a trimis-o deja in judecata intr-un dosar pt. inselaciune si fals, iar din acel dosar a dispus disjungerea cauzei si anchetarea lui X si pt. evaziune fiscala, tot acel procuror supraveghind urmarirea penala si in al 2-lea caz.
Plangerea penala impotriva lui X in primul dosar de inselaciune si fals a fost facuta de Y, fostul asociat intr-o firma a lui X si cazul a fost "dirijat" sa ajunga la procurorul respectiv, pt. ca e ruda cu Y si face tot ce-i spune Y, ca sa-l "infunde" cat mai rau pe X. Dar nu sunt rude pana la gradul 4 inclusiv ca sa putem cere recuzarea, sunt de gradul 5-6, dar cert e ca nu vrem sa ramana si acest nou dosar tot la procurorul asta, pt. ca stim ca va da si acum trimitere in judecata, desi nu are probe si nu e evaziune fiscala.
De asemenea, instigat de Y, procurorul incearca "sa adune" cat mai multe dosare penale impotriva lui X, contacteaza diferiti colaboratori ai lui X sa-i intrebe daca X si-a respectat contractele pe care le are cu ei, daca X si-a platit facturile fata de ei, daca nu a dat bilete la ordin refuzate la plata, in speranta de a gasi noi persoane care sa faca diferite plangeri impotriva lui X.
Din punctul nostru de vedere s-ar incadra clar la "a) impartialitatea procurorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor ", dar nu stiu cum trebuie redactata plangerea si cui anume se adreseaza, prim-procurorului de la parchetul lui sau prim-procurorului parchetului superior?
Din nefericire nu aveti nicio calitate ca sa formulati o plangere si probabil nu aveti nici probele necesare care sa dovedeasca cele aratate de dvs.
Incercati totusi sa formulati o sesizare catre CSM-Sectia procurori sau rugati pe cineva ,ruda cu cel despre care faceti vorbire sa faca acest lucru,desi cea mai buna solutie ar fi sa apelati la un avocat care sa aiba si calitatea sa vada dosarul ,pentru a putea intreprinde ce trebuie intreprins,dar mai ales pentru a apara interesele persoanei,in faza de urmarire penala,eventual si la intsnta,in cercetarea judecatoreasca