avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva procurorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva procurorului

Cf. Art. 209 C.pr. pen.: Competenta procurorului in faza urmaririi
(41) Procurorii din cadrul parchetelor ierarhic superioare pot prelua, in vederea efectuarii urmaririi penale, cauze de competenta parchetelor ierarhic inferioare, prin dispozitia conducatorului parchetului ierarhic superior, cand:
a) impartialitatea procurorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor;

Intrebarea mea este cui se adreseaza plangerea impotriva unui procuror? Prim-procurorului parchetului in care activeaza sau conducatorului parchetului superior? Si unde se depune, daca se timbreaza, este vreo forma anume in care se redacteaza?
Procurorul despre care e vorba este influentat de o ruda a sa impotriva unui inculpat, este clar vorba de dusmanie locala in cauza, respectivul procuror a mai intocmit un rechizitoriu de trimitere in judecata impotriva aceluiasi inculpat si tot el ancheteaza acest nou dosar disjuns din primul.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:24, 7 Aprilie 2010
Art. 278: Plangerea contra actelor procurorului

(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cred ca ar trebui sa dezvoltati putin cele afirmate ,in sensul de a preciza la ce fel de plangere va referiti si care ar fi faptele pe care le reporosati porocurorului sau va referiti la o rezolutie a procurorului
Nu este vorba de o anumita rezolutie a procurorului, ci de intreaga lui activitate in raport de o persoana X, pe care a trimis-o deja in judecata intr-un dosar pt. inselaciune si fals, iar din acel dosar a dispus disjungerea cauzei si anchetarea lui X si pt. evaziune fiscala, tot acel procuror supraveghind urmarirea penala si in al 2-lea caz.
Plangerea penala impotriva lui X in primul dosar de inselaciune si fals a fost facuta de Y, fostul asociat intr-o firma a lui X si cazul a fost "dirijat" sa ajunga la procurorul respectiv, pt. ca e ruda cu Y si face tot ce-i spune Y, ca sa-l "infunde" cat mai rau pe X. Dar nu sunt rude pana la gradul 4 inclusiv ca sa putem cere recuzarea, sunt de gradul 5-6, dar cert e ca nu vrem sa ramana si acest nou dosar tot la procurorul asta, pt. ca stim ca va da si acum trimitere in judecata, desi nu are probe si nu e evaziune fiscala.
De asemenea, instigat de Y, procurorul incearca "sa adune" cat mai multe dosare penale impotriva lui X, contacteaza diferiti colaboratori ai lui X sa-i intrebe daca X si-a respectat contractele pe care le are cu ei, daca X si-a platit facturile fata de ei, daca nu a dat bilete la ordin refuzate la plata, in speranta de a gasi noi persoane care sa faca diferite plangeri impotriva lui X.
Din punctul nostru de vedere s-ar incadra clar la "a) impartialitatea procurorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor ", dar nu stiu cum trebuie redactata plangerea si cui anume se adreseaza, prim-procurorului de la parchetul lui sau prim-procurorului parchetului superior?
Din nefericire nu aveti nicio calitate ca sa formulati o plangere si probabil nu aveti nici probele necesare care sa dovedeasca cele aratate de dvs.
Incercati totusi sa formulati o sesizare catre CSM-Sectia procurori sau rugati pe cineva ,ruda cu cel despre care faceti vorbire sa faca acest lucru,desi cea mai buna solutie ar fi sa apelati la un avocat care sa aiba si calitatea sa vada dosarul ,pentru a putea intreprinde ce trebuie intreprins,dar mai ales pentru a apara interesele persoanei,in faza de urmarire penala,eventual si la intsnta,in cercetarea judecatoreasca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare justlegal justlegal 1. Pot cere strămutarea unui dosar penal care se afla in curs de cercetare la Parchet? Daca da, unde depun cererea? 2. Pot cere strămutarea printr-o ... (vezi toată discuția)
Raspuns parchet dodorel62 dodorel62 Am facut o plangere la parchet pentru o persoana,acesta a trimes sesizarea mea la politie pentru cercetare,mi sa luat declaratie la politie si nu am renuntat ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda contraventionala bumbeas bumbeas pe numele meu a fost depusa o plangere penala la parchet in data de 20.03.2012 conf. art. 180 cp, fiind nevinovat si plangerea facuta cu rea-intentie. in ... (vezi toată discuția)