Buna ziua!
Lucrez in cadrul unei institutii din administratia publica ca personal contractual din anul 2006 in functia de Sef-Birou Secretariat-Registratura,functie pe care am ocupat-o(prin concurs)pana la data de 01.01.2010.La acea data printre conditiile cerute pentru ocuparea acestei functii erau studiile medii.
Ca urmare a intrarii in vigoare a noii legi 330/2009 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, coroborata cu legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici republicata cu modificarile si completarile ulterioare, a referatului de specialitate intocmit de Serviciul Resurse Umane prin care se cerea transformarea postului din studii medii in studii superioare si a aprobarii statului de functii pe 2010 de catre ordonatorul principal de credite....toate acestea reprezentand baza legala in temeiul careia am fost schimbata din functia de sef-birou incepand cu data de 01.01.2010.
Aici ar mai fi ceva important de spus:
-decizia este de la 01.01.2010 desi data comunicarii este 02.02.2010( mentionez ca in perioada 04.01.2010- 08.01.2010 am fost prezenta la serviciu, in perioada 11.01.2010- 29.01.2010 am fost in C.O mi-am sustinut examenele anului 3 din cadrul Facultatii de Drept);
-la eliberarea din functie mi s-a comunicat sa-mi termin studiile si,,mai vorbim,, si ca in continuare voi beneficia de toate drepturile inclusiv de sporul de conducere, lucru care se si intampla de altfel.
Acum, dupa ce v-am adus la cunostiinta cateva detalii, zic eu necesare, pentru a va forma o idee, va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la cateva din intrebarile care imi creaza o serie de suspiciuni:
1.dece mai era nevoie de numirea unui nou sef de birou(cica temporar??) pe care sa-l plateasca cu spor de conducere(unde sunt economiile mult trambitate???) din moment ce eu primesc sporul de conducere?
2.o serie de neconcordante, (ma refer mai exact la date de inregistrare a documentelor, pe care daca as fi fost la serviciu le-as fi sesizat din timp, dar sa asteptat plecarea mea in concediu de odihna) intre intocmirea referatului de specialitate emis de Resurse Umane prin care se cerea transformarea postului, aprobarea Statului de Functii, emitere si comunicare decizie...
3.daca s-ar fi dorit ,as fi putut ramane in functie cu obligativitatea ca in termen de 5 ani sa-mi termin studiile...asa cu prevede legea?
4.la terminarea studiilor voi fi repusa in functie sau mi se va indica sa urmez o post-universitara sau master?( in conditiile in care ,,omul sefului,,nu are nimic comun cu aceasta activitate chiar mi-a declarat ca nu se baga peste mine, ca nu se pricepe nici la secretariat, nici la registratura nici la arhiva)
5.nu trebuia ca pana la aceasta ora, ba chiar de la comunicarea deciziei sa am o noua fisa a postului de referent 1A?....ma intreb ptr. eventualele abateri chiar si involuntare pe care as putea sa le comit eu nestiind care imi sunt noile atributii, cum as putea sa fiu cercetata si sanctionata disciplinar?..
.....si ar mai fi multe de spus, dar timpul dvs. este atat de pretios, incat m-as multumii si v-as multumii daca m-ati ajuta cu elucidarea intrebarilor mai sus-mentionate
CU STIMA
1. odata eliberata din functie, nu o veti putea reocupa decat prin concurs sau promovare, dupa ce veti absolvi studiile superioare, veti fi promovata pe o functie de executie corespunzatoare si veti acumula 2 ani vechime in specialitatea studiilor (adica, daca terminati facultatea la anul, prin 2013). Asta in conditiile in care in 2013 va mai exista vreo functie de sef birou vacanta, pentru ca nu vi se poate "pastra" functia actuala, aceasta urmand a fi scoasa la concurs, in conditiile legii. Atentie: este important ca facultatea absolvita sa aiba legatura cu atributiile de serviciu.
2. sefii nu v-au facut nici o favoare cu acordarea sporului de conducere. De fapt nici nu vi-l mai acorda, ci vi se da o compensatie cu caracter tranzitoriu, in baza art. 6 din OUG 1/2010.
3. este absolut legal numirea unui sef birou temporar, pana la organizarea concursului de ocupare a functiei: adica maxim 6 luni!!! Penste 6 luni, functia de sef birou cu studii superioare va fi scoasa la concurs, iar dvs. nu veti putea participa, intrucat nu indepliniti conditiile de studii.
4. legea 330 nu lasa portite pentru pastrarea sefilor de birou/serviciu cu studii medii, pana la absolvirea studiilor superioare (o astfel de prevedere nu exista in legea sus-mentionata). Singura exceptie pe care o face legea, este pentru secretarii de unitati administrativ teritoriale, pe care ii accepta si cu studii medii, cu diminuarea corespunzatoare a salariului si cu obligativitatea scoaterii postului la concurs in fiecare an.
5. modul in care vi s-a comunicat decizia de schimbare din functie este ilegal. Din moment ce legea este publicata din noiembrie 2009, decizia dvs. ar fi trebuit sa poarte o data din decembrie 2009, (obligatoriu anterior lui 01.01.2010). De asemenea, actul in cauza ar fi trebuit sa prevada posibilitatea atacarii lui de catre dvs. in contencios administrativ.
1. La inceputul lui ianuarie 2010, nimeni, nici macar genialul autor al legii nr. 330/2009 nu ar fi stiut concret cum se va face reincadrarea si stabilirea drepturilor salariale.
Ca sa o carpeasca, (pentru ca nu s-a putut face reincadrarea, salariile, existand doar o multitudine de pareri, discutii din partea diverselor ministere, "specialisti") au publicat abia in 27 ianuarie 2010 OUG nr. 1/2010 - unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, de aceea decizia dvs. este cu 01.01.2010 desi are numar de inregistrare din februarie...
O puteati contesta conform art. 34 din Legea nr. 330/2009: (1) Soluţionarea contestaţiilor în legătură cu stabilirea salariilor de bază individuale, a sporurilor, a premiilor şi a altor drepturi care se acordă potrivit prevederilor prezentei legi este de competenţa ordonatorilor de credite.
(2) Contestaţia poate fi depusă în termen de 5 zile de la data luării la cunoştinţă a actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite.
(3) Ordonatorii de credite vor soluţiona contestaţiile în termen de 10 zile.
(4) Împotriva măsurilor dispuse potrivit prevederilor alin. (1) persoana nemulţumită se poate adresa instanţei de contencios administrativ sau, după caz, instanţei judecătoreşti competente potrivit legii, în termen de 30 de zile de la data comunicării soluţionării contestaţiei.
2. Nu inteleg cum dvs. mai primiti "sporul de conducere" :)
Art. 5. — (1) Incepand cu luna ianuarie 2010, personalul aflat in functie la 31 decembrie 2009 isi pastreaza salariul, solda sau,dupa caz, indemnizatia lunara de incadrare brut/bruta avute la aceasta data, fara a fi afectate de masurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009 prevazute la art. 10 din Legea nr. 329/2009, care se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) la salariul de baza, solda/salariul functiei de baza sau, dupa caz, indemnizatia lunara de incadrare corespunzatoare functiilor avute la data de 31 decembrie 2009 se adauga cuantumul sporurilor si indemnizatiilor care se introduc in acesta/aceasta, prevazute in notele la anexele la Legea-cadru nr. 330/2009, numai personalului care a beneficiat de acestea, in masura in care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii;
Art. 6. — (1) In cazul in care drepturile salariale determinate in conformitate cu Legea-cadru nr. 330/2009 si cu prezenta ordonanta de urgenta sunt mai mici decat cele stabilite prin legi sau hotarari ale Guvernului pentru functia respectiva pentru luna decembrie 2009 se acorda o suma compensatorie cu caracter tranzitoriu care sa acopere diferenta, in masura in care persoana isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Din moment ce dvs. nu mai sunteti personal de conducere (nu va mai desfasurati activitatea in aceleasi conditii, neavand atributii de conducere ci doar atributii de executie!), cum ati putea primi ca personal de executie indemnizatia de conducere ca suma compensatorie cu caracter tranzitoriu:hammer:
Daca desfintez postul de director iar pe salariat il fac sofer, ii mai platesc drepturi salariale de director?....:(
3. Normal si de bun simt ar fost ca fisa de post pentru noua functie sa va fi fost inmanata odata cu decizia de reincadrare...