avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament coproprietate din mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament coproprietate din mostenire

Buna ziua. Mama mea este co-proprietar al unui apartament de 3 camere ramas mostenire dupa decesul parintilor (al mamei sale anul trecut in august). S-a facut partajul, fiind 2 mostenitori legali, ea si fratele ei, si in prezent are dreptul la jumatate din apartamentul ramas mostenire. Noi am dori sa punem apartamentul in vanzare, pentru a beneficia de suma de bani (destul de mica oricum, dat fiind ca aparamentul este destul de vechi si in Baia Mare, intr-o zona cu multi oameni in varsta) pe care am putea-o obtine, la pretul pietei, insa fratele mamei se opune si nu doreste sa vanda, insa nu doreste nici sa cumpere partea noastra (noi am fi dispusi sa-i vinem lui la pretul pietii). El ar dori sa foloseasca apartamentul - adica unul din copiii lui sa poata locui in el, pentru ca el si familia sa sunt in Baia Mare - insa noi suntem departe (locuim in Sibiu), nu dorim sa-l mai mentinem, dar nu puteam sa beneficiem deloc de el din cauza ca fratele mamei se opune vanzarii. Ce solutii legale exista in acest caz?
Multumesc anticipat,
Cristina
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:02, 7 Aprilie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Chiar daca s-ar fi facut un partaj voluntar(desi nu cred fiindca este un apartament cu 3 camere , deci este greu partajabil) cine ar cumpara jumatate dintr-un apartament de 3 camere?:D
Exista 2 variante:
-- sa il cumpere fratele dvs si sa va plateasca jumatate din valoare lui;
-- sa il vindeti impreuna si sa impartiti banii (situatia care , din cate am inteles , nu este acceptata de catre fratele dvs)
Succes!
:luck:
Mai exista si varianta sa il dati in judecata pe fratele dvs ( mama , caci ea este coproprietar) si sa solicitati sa vi se atribuie apartamentul cu drept de sulta pentru frate! Apoi , il vindeti si-i achitati fratelui sulta!B-)
Multumesc de raspunsurile rapide. Intr-adevar, nu s-a facut 'partaj' propriu-zis, ci s-a facut doar succesiunea. Bunurile din apartament au fost impartite voluntar (la intelegere), insa nu exista intelegere in ceea ce priveste folosirea apartamentului - ei nu doresc sa vanda (cel putin nu acum), nu vor sa inchirieze, noi presupunem ca ar fi dorit ca unul din copiii lor sa ocupe apartamentul pe o perioada nedefinita, dupa care, probabil, sa il vindem. Ei nu doresc sa discute cu noi si nu cunoastem, de fapt, intentiile lor adevarate. In prezent, apartamentul e gol, desi la un moment dat unul din nepotii mamei il ocupase (fara sa ne anunte in prealabil) si locuise in el cateva luni. In continuare insa noi nu beneficiem cu nimic de pe urma acestui apartament, si noi (mama) ar dori sa putem sa-l vindem cat mai curand. Deci, sa inteleg ca nu exista, in aceasta situatie, legal vorbind, decat varianta de a-l da in judecata pe fratele sau daca acesta refuza sa vanda apartamentul, sau sa cumpere partea mamei? Multumesc.
daca nu puteti cadea la intelegere, puteti investi instanta cu actiunea avand ca obiect iesirea din indiviziune .
solicitati fie atribuirea imobilului catre mama dvs., cu obligatia platii sultei unchiului sau atribuirea imobilului catre acesta, cu obligatia de a o despagubi pe mama dvs.
cred ca a doua varianta este recomandata, avand in vedere ca unchiul doreste sa ramana in imobil .
taxa de timbru este de 3% din valoarea apartamentului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. prezint urmatoarea situatie. sora si frate, plus mama ... a13 a13 Buna ziua. Prezint urmatoarea situatie. Sora si frate, plus mama celor doi. In urma decesului tatalui, sora, fratele si mama au facut succesiunea si ... (vezi toată discuția)
Mostenire/ cumparare avadanialic avadanialic Buna ziua, Sotia mea a mostenit impreuna cu unchiul ei un apartament la casa, cu terenul implicit. S-a facut succesiunea si mostenitenirea si au intrat ... (vezi toată discuția)
Pot vinde casa parinteasca fara acordul fratelui? Bambi4true Bambi4true Detin cota parte din apartamentul parintesc ( mostenire de la tata ) pe care eu si mama vrem sa-l vindem, insa fratele se opune ( ca mai bine ia jumatate din ... (vezi toată discuția)