avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Prezint urmatoarea situatie. Sora si frate, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Prezint urmatoarea situatie. Sora si frate, plus mama ...

Buna ziua.

Prezint urmatoarea situatie. Sora si frate, plus mama celor doi.

In urma decesului tatalui, sora, fratele si mama au facut succesiunea si fiecare a primit cota corespunzatoare. Se intampla in 2006.

O perioada, mama a stat singura in apartamentul mostenit. Fratele era la casa lui, sora la fel.

Dupa vreo 10 ani, fratele s-a despartit de sotie si, in urma divorțului, s-a intors in apartamentul mamei, acolo unde a trait pana cand s-a casatorit.

Si-a facut mutatia in buletin la noua adresa. Mentionez ca, in urma divortului, fratele nu a avut dreptul la nimic, intrucat apartamentul in care a locuit pe perioada casatoriei era trecut pe numele parintilor fostei sotii.

In prezent, starea medicala a mamei nu este una bună, trecerea anilor lasand urme.

In cazul decesului mamei si dupa dezbaterea succesiunii, ce variante are sora? Spre exemplu, daca sora vrea sa vanda partea ei din apartamentul mostenit, fratele se poate opune?

Exista mijloace legale prin care sora poate sa-si forteze fratele in vederea eliberarii apartamentului si vanzarea acestuia, iar banii obtinuti sa fie impartiti in mod egal?

Mentionez ca varianta acordării de catre frate a unei sume de bani corespunzătoare partii mostenite iese din calcul din cauza lipsei fondurilor.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: a13 , utilizator 12:01, 24 Aprilie 2023
Ce variante are sora pentru ce?
Când va deceda mama, apartamentul va fi moștenit în cote egale de 1/2.
Sora își poate vinde jumătatea, fără acordul fratelui, cu condiția sa găsească un cumpărător dispus sa cumpere doar o cota parte și sa rămână în indiviziune cu fratele.
Sora nu îl poate obliga pe frate sa vândă.
Multumesc pentru răspuns. Înțeleg din răspunsul dvs că, fără acordul fratelui, apartamentul va fi locuit de acesta până la deces.
Puteți face partajul și unul dintre dvs sa preia apartamentul, cu obligația de a-i achita celuilalt o sulta.
Partajul se face printr-o actiune in instanta sau la notar?
daca exista intelege, faceti la notar, daca nu, in instanta.
Nu va forteaza nimeni sa acceptati cum vrea e. Daca nu vrea sa vanda, cereti in instanta sa i se atribuie si sa va dea sulta pt cota dvs
Ultima modificare: Luni, 24 Aprilie 2023
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Pot vinde casa parinteasca fara acordul fratelui? Bambi4true Bambi4true Detin cota parte din apartamentul parintesc ( mostenire de la tata ) pe care eu si mama vrem sa-l vindem, insa fratele se opune ( ca mai bine ia jumatate din ... (vezi toată discuția)
Vânzare apart dumas2000 dumas2000 Bună ziua, am și eu o întrebare..Vrem sa vindem un apartament. Suntem o sora și un frate la părinți. Mama este la a 2a căsătorie după ce tata a ... (vezi toată discuția)