avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fratele meu este infiat. Mai are drepturi la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fratele meu este infiat. Mai are drepturi la mostenirea tatalui biologic?

Buna ziua,

Tatal meu mai are un baiat de 42 ani din alta casatorie, insa acesta este infiat de bunicul meu (tatal tatalui meu) - in acte figureaza ca si fratele tatalui meu. Legal, in cazul in care tatal meu moare, are dreptul la o parte din apartament?

Parintii mei doresc sa ne lase mie si sorei mele apartamentul, insa tata se teme ca fratele meu ar putea avea dreptul si el.

Este neaparat necesar sa facem act de vanzare-cumparare? Acest act costa destul de mult :( si mi-as fi dorit sa stiu daca nu cumva fratele meu si-a pierdut acest drept (la apartamentul tatalui meu) cand a fost infiat.

Multumesc tare mult
Cel mai recent răspuns: anabenga , utilizator 17:12, 6 Aprilie 2010
Conform legii, adoptia are ca efect incetarea legaturilor de rudenie dintre copilul adoptat si parintii firesti.asa incat, dreptul de a-l mosteni pe tatal natural este inexistent.
La data adoptiei erau in vigoare atat adoptia cu efecte depline, cat si adoptia cu efecte restranse. Trebuie vazut ce fel de adoptie este aplicabila cazului concret pe care ni-l relatati, deoarece in functie de tipul de adoptie se va stabili daca adoptatul a pastrat relatiile de rudenie cu parintii biologici (in cazul adoptiei cu efecte restranse) sau aceste legaturi au incetat prin adoptie (in cazul adoptiei cu efecte depline).

Legea aplicabila efectelor adoptiei este cea de la data adoptiei, nu cea actuala, care cunoaste doar adoptia cu efecte depline.

:D @themis, era sa zic la fel ca dvs., insa nu eram convinsa daca se aplica legea de la momentul adoptiei, daca este sa fie cu efecte restranse...:)
Este posibil sa fie asa, deoarece fratele adoptat are 42 de ani..la acea data existau ambele variante ale adoptiei, pe cand azi exista doar adoptie cu efecte depline.
Userul trebuie sa afle de ce tip de adoptie au uzat bunicul, in functie de acest aspect urmand a sti daca este cazul sa se protejeze el, impreuna cu sora, incheind cu tatal un act de vanzare cumparare....sau ei pot sta linisiti, in ideea ca isi vor mosteni doar ei parintele.
tempus regit actum

themis a scris:

tempus regit actum

Sunt 1000% de acord cu dl profesor Bordas!B-)
Bine ati revenit dle profesor!
:luck:

Alte discuții în legătură

Ce fel de adoptie s-a facut? abby abby O persoana a fost adoptata dupa ce a implinit 14 ani , de care fratele tatalui firesc , in anul 1957 . A ramas valabil certificatul de nastere al adoptatului ... (vezi toată discuția)
Lamurire mariana 49 mariana 49 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari la care astept si eu un raspuns. Mi-a decedat mama iar noi suntem 3 frati din care unul a fost infiiat de catre bunica din ... (vezi toată discuția)