O persoana a fost adoptata dupa ce a implinit 14 ani , de care fratele tatalui firesc , in anul 1957 .
A ramas valabil certificatul de nastere al adoptatului , si Consiliul Popular al comunei a mai emis un certificat de infiere in care se identifica copilul infiat cu datele sale....parinti naturali , data nastere , localitate de nastere si mentiunea ca este infiat de fratele tatalui natural ca tata(singur, caci acesta nu avea sotie, ) la mama - .
Pe dosul certificatului de infiere exista o viza a notariatului de stat , in anul 1961, cu 3 ani mai tarziu decat adoptia .
Dintotdeauna , pe actele de identitate ale infiatului au figurat la locul parintilor doar parintii naturali.
A exista sau nu adoptia ?
Daca da , atunci ce fel de adoptie este?
Cu efecte depline sau cu efecte restranse?
Ca nu se mentioneaza nicaieri....
Cum se poate afla despre aceasta adoptie , caci cel adoptat nu stie pe cine va mosteni pe perintii firesti sau pe cel care l-a infiat ?
La vremea aceea era posibila adoptia cu efecte restranse, si asa s-a intamplat in cazul de fata, din moment ce i-a ramas certificatul de nastere initial si in documentele de identitate ii apar tot parintii naturali.
In acest tip de adoptie, adoptatul devine ruda doar cu adoptatorul, nu si cu toate rudele acestuia, si isi pastreaza in continuare legaturile de rudenie cu familia de origine.
Singura modificare in privinta drepturilor de mostenire la aceasta persoana este ca va avea in plus fata de situatia in care nu ar fi fost adoptat, drept de mostenire in raport cu tatal adoptiv, ca un fiu al acestuia - cu cotele legale - de 1/1 daca decedatul nu are sotie si nici alt copil.
Respectiva persoana isi mentine dreptul de mostenire din familia de origine, cu care nu i-au incetat legaturile de rudenie - parinti, frati etc.
La dezbaterea succesiunii adoptatorului, adoptatul cu efecte restranse va culege mostenirea, probandu-si vocatia succesorala prin acel certificat de adoptie.