avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... declaratie parte vatamata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

declaratie parte vatamata

ca utilizator nou salut pe toata lumea! as dori cateva precizari vis-a-vis de partea vatamata in cursul urmaririi penale. intrebarea mea ar fi daca organele de urmarire penala sunt obligate sa asigure partii vatamate un aparator( chiar daca aceasta nu solicita)? va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:34, 7 Aprilie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in principiu nu,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este obligatorie asistenta din oficiu a partii vatamate.
Fiind vorba de parte vatamata, ca urmare a savarsirii unei infractiuni, aceasta are de partea sa procurorul de caz.
Numai invinuitul arestat este asistentat juridic din oficiu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asistenta juridica a partii vatamate nu este obligatorie potrivit legii penale.Asistenta juridica a acesteia poate fi dispusa doar daca organul de urmarire penala sau instanta de judecata apreciaza ca aceasta nu-si poate face singura apararea, dispunandu-se din oficiu sau la cerere luarea masurilor pentru desemnarea unui aparator din oficiu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista totusi o situatie in procedura cand partea vatamata este asistata in mod obligatoriu de un tutore atunci cand,partea vatamata nu are capacitate de exercitiu sau este restransa sau in situatii apartede catre avocat.In orice caz drepturile acestor persoane sunt reprezentate din oficiu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asistenta juridica a partii vatamate ,in general,nu este obligatorie si deci nu este necesara desemnarea unui aparator/avocat din oficiu,decat in situatia in care se constata lipsa capacitatii de exercitiu totala sau partiala a acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violența în familie farcasc farcasc Intr-un dosar in care partea vatamata este un minor in varsta de 5 ani, si parintii au fost decazuti din drepturile parintesti, noul reprezentant atribuit al ... (vezi toată discuția)
Avocat din oficiu pentru partea vatamata ContSters323672 ContSters323672 Salutare , daca sunt pagubitul intr-un dosar de inselaciune pot beneficia de avocat din oficiu ? Sunt taxe ce trebuie sa le platesc intr-un astfel de proces ? (vezi toată discuția)
Proces talharie - partea vatamata are dreptul la av din oficiu? ralukad ralukad Buna ziua, Intrebare scurta: in cazul unui proces penal de talharie, partea vatamata are dreptul la avocat din oficiu? Multumesc (vezi toată discuția)