Buna seara,
am urmatoarea situatie: La un spatiu inchiriat a fost montata tamplarie termopan ,
s-au efectuat lucrari de inlocuire pardoseala,inlocuire de finisaje exterioare si interioare ,valoarea totala a materialelor este 2800 lei .Lucrarea este in regie proprie,cheltuieli cu manopera nu sunt. In contractul de inchiriere este precizat ca orice cheltuiala pentru reparatii si investitii se face fara pretentii de compensare a chiriei si fara restituirea investitiilor la incetarea contractului.
1 Aceste cheltuieli pot fi considerate reparatii si recunoscute ca o cheltuiala in momentul efectuarii lor ?
sau
trebuie considerate investitii si recunoscute ca o componenta a activului recuperarea avand loc pe calea amortizarii ?
2 TVA aferenta materialelor achizitionate este deductibila?
3 In cazul in care sunt considerate investitii care sunt inregistrarile contabile ,eu stiam ca inregistrezi :
% = 401
3028
4426
6028=3028
212=722
6811=2812
2812=212
dar recitind legislatia, am constatat ca anexa 3 la normele de aplicare a legii 15/1994 unde se prezenta monografia referitoare la investitiile la mijloacele fixe luate cu chirie, a fost abrogata prin Hot.22 / ian 2003.
in acest caz devin aplicabile urmatoarele prevederi :
ART. 21
Cheltuieli
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
i) amortizarea, în limita prevăzută la art. 24;
~~~~
ART. 24
Amortizarea fiscală
(3) Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile:
a) investiţiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de închiriere, concesiune, locaţie de gestiune sau altele asemenea;
(11) Amortizarea fiscală se calculează după cum urmează:
a) începând cu luna următoare celei în care mijlocul fix amortizabil se pune în funcţiune;
c) pentru cheltuielile cu investiţiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau luate în locaţie de gestiune de cel care a efectuat investiţia, pe perioada contractului sau pe durata normală de utilizare, după caz;
Multumesc d-na Magda ,dar doream sa stiu daca nu le pot considera cheltuieli cu reparatiile si nu investitii,ce parere aveti ?
In cazul in care trebuie sa le consider investitii, monografia contabila este correcta sau a fost ceva schimbat printr-un act normativ ,pentru ca eu nu gasesc alta monografie decat cea abrogata ,la care am facut referire in primul meu mesaj !
1. daca vrei sa le consideri reparatii, le bagi pe ct. 611, adica:
% = 401
611
4426
si nu se mai amortizeaza nimic
2. daca vrei sa le consideri investitii, le amortizezi pe perioada contractului de inchiriere
% = 401
231
4426
cand se termina lucrarea: 212xx=231
si amortizezi lunar 6811=2812 (val se imparte la nr.de luni af.contractului de inch.)
la sf.contractului: 2812 = 212xx
este doar o parere.....
Alte discuții în legătură
Renovare sediu
miricadana
pentru renovare sediu (gresie, usi, parchet, vopsit, mobila, frigider, cuptor, hota) cum se inregistreaza pe contul 6028, 604 sau toata valoarea pe 611.
Si ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.