Care este procedura in cazul in care instantele (fond si recurs ) nu au respectat o norma esentiala , de baza ,si s-a pronuntat o hotarare definitiva , dar incalcarea grosolana a legii este evidenta ?
Depinde de imprejurarea in care incalcarea grosolana a legii poarta asupra obiectului litigiului, respectiv a fondului dreptului dedus judecatii, sau este vorba despre o norma legala cu incalcarea careia au fost pronuntate hotararile/hotararea, normaprocedurala imperativa .
Daca fondul a fost judecat de catre aceste instante, cu pronuntarea unei hot. jud. definitive si irevocabile, deci cu parcurgerea tuturor etapelor procedurale de control judiciar la indemana dvs. si considerati ca nu sunt legale, au fost pronuntate cu incalcarea vadita a legii, va puteti adresa cedo in masura in care v-au fost incalcate drepturile.
Teoretic, in tara, o data ce a fost pronuntata hot. jud. in ultima cale de atac (recurs) nu mai aveti la indemana decat calea curtii europene.(daca hotararile nu pot fi supuse revizuirii sau contestatiei in anulare)
Acolo va fi sanctionat statul roman care va fi obligat la plata despagubirilor aferente prejudiciului pe care vi l-a cauzat prin ”interpusii” sai, instanele de judecata.
Procedura greoaie si care va ocaziona costuri substantiale, dupa caz.
Banuiesc ca a fost pronuntata o hotarare in fond cu singura cale de atac recursul, ati solicitat in recurs judecarea cauzei sub toate aspectele si nu ati avut castig de cauza.