avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Apel nedepus in termen - mai sunt sanse?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Apel nedepus in termen - mai sunt sanse?

Am urmatoarea situatie: am calitatea de parte responsabila civilmente intr-o cauza, un angajat al firmei a savarsit infractiunea de omor din culpa (accident auto). S-a judecat in prima instanta si s-a stabilit un cuantum al despagubirilor cam mare din punctul nostru de vedere. Sentinta nu s-a dat la ultimul termen, ci s-a amanat pronuntarea. Din pacate, n-am depus apelul in termen de 10 zile de la pronuntare, ci asteptam comunicarea, ca sa calculam de la primire 10 zile. Ca asa se calculeaza, ne-a spus avocatul angajat. Aceeasi opinie a avut-o si avocatul inculpatului. Se pare ca in multe locuri, asa ar fi practica judiciara.
In fine, asa o fi practica sau avocatii angajati nu erau prea priceputi, nu analizez acum. Ci doar ma intreb daca mai pot face ceva.
Binenteles ca partea cealalta stia mai bine si a depus apel, eu am aflat abia acum, cand inculpatul a primit o citatie pt asta. Firma noastra nu a fost citata, deci lipsa de procedura.
Mai am vreo sansa sa mi se accepte apelul? chiar nu mi-am imaginat ca daunele acestea vor merge doar in sus .....
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alina Defta , Avocat 02:14, 25 Februarie 2007
Daca n-ati depus apelul in 10 zile de la pronuntare (banuiesc ca ati fost prezenti la dezbateri - aveati avocat), nu prea vad ce ati putea face. :(
Intrucat pronuntarea s-a amanat, daca nu ati fost la pronuntare si nici nu v-a reprezentat vreun avocat, termenul dvs. de apel incepe sa curga de la comunicarea copiei de pe dispozitiv.
Avocatul a avut dreptate.
Apelul declarat după expirarea termenului prevăzut de lege este considerat ca fiind făcut în termen, dacă instanţa de apel constată că întârzierea a fost determinată de o cauză temeinică de împiedicare, iar cererea de apel a fost făcută în cel mult 10 zile de la începerea executării pedepsei sau a despăgubirilor civile.
Partea care a lipsit atât la judecată cât şi la pronunţare poate declara apel şi peste termen, dar nu mai târziu decât 10 zile de la data, după caz, a începerii executării pedepsei sau a începerii executării dispoziţiilor privind despăgubirile civile.
Daca nu ati fost prezenti la dezbateri- ca la pronuntare nu aveati cum ca s-a amanat, termenul curge asa cum a scris si nenicku de la comunicare. Daca insa ati fost prezenti la dezbateri, termenul a curs de la pronuntare si deci l-ati piedut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen apel ContSters304069 ContSters304069 Daca procurorul a participat la dezbateri termenul de 10 zile curge de la pronuntare. Dar pentru procurorul de caz sau alti procurori care ar putea sa faca ... (vezi toată discuția)
Recurs dupa 6 luni pentru lipsa comunicare georgiana.td georgiana.td Am primit o amenda penala pt. o infractiune legata de circulatie. Amenda e foarte mare , am incercat sa fac un credit sa o platesc , dar nu am reusit inca. ... (vezi toată discuția)
Mai am vreo sansa la apel luky_752008 luky_752008 an urma cu 2 luni sa ancheiat un proces dupa care am asteptat pronuntarea si eu si avocatul si nimic dupa un timp la registratura dosarul apare ca definitivat ... (vezi toată discuția)