avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succcesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succcesiune

Am o problema, întrucât avocatul îmi spune ceva, iar notarul altceva. În anul 2000 a murit tatal meu. A avut in proprietate 1 (o) casa si pamant. În viata se afla soția si cei 2 copii: eu si fratele meu. În anul 2001 moare fratele meu, care nu avea copiii și avea o casa in proprietate cu soția. În 2002 moare mama mea. În anul 2009 moare si soția fratelui meu. Acum aș vrea sa știu dacă rudele cumnatei mele (tată, surori) au vreun drept asupra casei tatălui meu, care la rândul ei era moștenire. Și ce cota de moștenire îmi revine mie din casa fratelui meu.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 15:54, 7 Aprilie 2010
Haideti sa verificam cu a cui parere se identifica si a noastra de pe forum: cu a avocatului sau a notarului?
Dar mai intai, casa parintilor dvs. era bun comun, achizitionat in timpul casatoriei cu mama dvs.? sau doar a lui, cum se intelege mai sus?
O sa luam a doua varianta.
Dupa tatal dvs. mostenitori sunt sotia supravietuitoare, dvs. si fratele inca in viata. Mama dvs. 1/4, dvs. si fratele 3/4.
Sotia lui ar fi mostenit 1/3 din masa succesorala a fratelui dvs., care e 1/2 din bunurile comune ( jumatate din casa lor) inclusiv partea lui din mostenirea dupa tatal dvs. Dar aici veneati la mostenire si dvs. ca sora, si mama dvs., care impreuna culegeati 2/3.
Dupa decesul cumnatei dvs., vin la mostenirea ei doar rudele ei, care culeg toata masa succesorala a ei ( cealalta jumatate din casa lor + 1/3 din 3/8 de pe urma tatalui) Rezulta ca mostenitorii cumnatei (tatal si surorile ei) vor avea 1/8 din casa tatalui dvs. si 1/2 din casa fratelui dvs.

Deci, dvs. aveti 1/3 din casa fratelui dvs. ( partea dvs. +partea mamei dvs.).

Poate va intelegeti cu rudele cumnatei sa renuntati dvs. la partea dvs. din casa fratelui la schimb cu partea lor din averea tatalui dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Copropietari - mostenire laura_agapy laura_agapy este vorba despre casa parinteasca,a parintilor mei.Tatal meu a murit acum 12 ani,s-a facut succesiunea atunci.acum 3 ANI a murit si fratele meu.Am facut ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotului la mostenire marrianne marrianne Am o intrebare: in cazul in care, dupa divort, sotia se recasatoreste, cel de-al doilea sot poate avea drept la mostenirea sotiei din partea parintilor ei ... (vezi toată discuția)