avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Tatal meu a decedat inainte de a ma naste eu, mama mea nu era casatorita cu el cand a survenit decesul. Dupa nasterea mea eu am pastrat numele de familie (de fata) al mamei mele iar ea s-a casatorit cu cel ii este sot si in prezent. Dupa casatorie eu nu am preluat numele tatalui meu vitreg, astfel am in cintinuare numele de la nastere in timp ce mama mea bineinteles ca si-a schimbat numele dupa actualul sot. Acum problema este urmatoarea: bunicii din partea tatalui vitreg vor sa-mi lase mie tot ceea ce detin ei (casa, terenuri) asta cu acordul tatalui meu vitreg. Mentionez ca tatal meu vitreg mai are o sora care sustine ca nu este interesata de mostenire deoarece parintii ei (bunicii mei vitregi) au despagubit-o financiar si material in acest sens. Trebuie sa mai spun ca mama mea nu a avut copii cu tatal meu vitreg.
Ce ar trebui sa facem? Ce acte ne trebuiesc pt a face treaba ca sa fie in regula si fara complicatii ulterioare?
In alta ordine de idei , lasand dorinta bunicilor de a ma impropriatari pe mine, eu in conditiile prezente ce drepturi am de pe urma casatoriei memei mele?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 13:45, 9 Februarie 2007
Bunicii "vitregi" va pot lasa testament, va pot face donatie, act de vanzare-cumparare, etc, adica orice act doresc.
In cazul decesului acestora nu-i veti mosteni intrucat nu sunteti ruda cu ei, cum nu sunteti nici cu tatal vitreg.

Dvs si cu sotul mamei veti fi mostenitorii mamei.
Aveti dreptul la 3/4 din 1/2 din mostenirea lasata de mama dvs.

Nu trebuie sa va faceti probleme ca nu aveti acelasi nume cu mama dvs.
1. Cert, tu nu-l mostenesti pe tatal vitreg si nici pe bunicii tai (parintii tatalui vitreg).
2. Restul raspunsurilor sunt cu ...depinde ...depinde de cine pleaca intre cei drepti mai devreme. (de exemplu mama ta in calitate de sotie il mosteneste pe sotul ei...si apoi tu esti mostenitoarea mamei ...etc ..etc).
3. Nu se pot face conventii asupra unei mosteniri nedeschise (cat timp bunicii sunt in viata). Deci nu te poti baza pe ceea ce afirma sora tatalui tau vitreg la acest moment (si nici daca "da in scris").
4. Cea mai sigura varianta este vanzarea de catre bunici catre tine a bunurilor pe care doresc sa ti le lase. Daca iti fac doar testament, tatal tau vitreg si sora lui au dreptul la o rezerva si daca matusica vitrega va uita ce spune acum...apar complicatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament/situatie familiala emiliapana emiliapana Buna ziua, Parintii mei au fost casatoriti legal si au divortat la 1 an de la nasterea mea. In acel moment s-a facut partajul bunurilor iar eu am fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune - mostenire rrizou rrizou Buna ziua Help!!! Lipsesc din tara de 22 de ani si am parere de lucruri numai ca vizitator. Sint in judecatorie cu fiica de la al doilea soti al mamei ... (vezi toată discuția)
Identificarea moștenitorilor simioncarmen simioncarmen mama cu tatal vitreg au construit o casa. Eu sunt unica fiica (din partea mamei), tatal vitreg nu are rude de gradul 1. Dupa moartea lor cine mosteneste casa? ... (vezi toată discuția)