avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare obligatorie pentru locuinte
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare obligatorie pentru locuinte

As vrea sa stiu daca si de cand este obligatorie asigurarea locuintelor. Am primit zilele acestea mai multe telefoane de la diversi agenti de asigurari care doreau sa-mi prezinte ofertele lor.
Va rog sa -mi spuneti si daca este mai bine sa ma adresez direct unei firme de asigurari sau sa accept serviciile unor astfel de agenti.
tot aia e, daca cumperi de la agenti sau direct de la firmele de asigurari.. e obligatorie incepand cu anul asta.. eu asa stiu
Legea 260/2008 nu e inca operationala, astfel incat va trebui sa asteptam informatii clare pe aceasta tema.
In presa, se vehiculeaza mai multe date, ultima e cea de 1 iulie, insa am o vaga banuiala ca tot nu vom fi gata.......:stunned:
Cu toate ca la 1 iulie Poolul de Asigurare Importiva Dezastrelor (PAID) ar trebui sa fie operational prin emiterea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor, mai-marii de acolo, nu au precizat o data certa, insa au estimat ca la finele lui 2010 ar putea fi asigurate circa 20-25% din totalul caselor din Romania, iar in 2011 ar putea sa se treaca de pragul de 50%. ( cu statisticile stam tare bine...=D>
Cat priveste costul politelor, prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (structuri solide, metalice ) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B ( chirpici ). La achizitionarea asigurarii, plata se va face la cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei din ziua contractarii politei.

Totodata, oricine detine o locuinta va avea la dispozitie trei luni sa contracteze o asigurare obligatorie de la data inceperii emiterii acestora, dupa care vor putea fi amendati cu 500 de lei. Persoanele care au deja incheiata o asigurare facultativa a locuintei nu vor fi nevoiti sa incheie o polita obligatorie decat in momentul in care cea facultativa expira.
in cazul in care proprietarii care vor dori sa isi asigure locuintele la valoarea reala, vor putea face acest lucru pentru ceea ce depaseste suma de 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei, la valoarea de pa piata.
Esential e ca, dupa ce se decide intrarea legii in vigoare, aveti trei luni sa discutati cu toti agentii din lume pentru a va decide unde sa incheiati contractul de asigurare..........::)
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
Doinita Stingaciu, Avocat
In plus, exista motive sa credem ca vom asista la modificari privind legea (chiar inainte de aplicare), intrucat asiguratori importanti nu sunt interesati de intrarea/participarea la PAID (datorita modului in care a fost conceputa)
Ultimele date arata ca de la 1 iulie vom fi obligati sa ne asiguram locuintele. Modalitatea prin care se va face va mai suferi modificari pana atunci. Fiind obligatorie iar preturile fiind stabilite de guvern, nu conteaza la cine va veti face asigurarea si prin cine.
Multumesc mult pentru raspunsuri. Am inteles despre ce este vorba.
Cred ca voi incerca sa gasesc o firma de asigurari care acopera mai multe riscuri, chiar daca costul politei va fi mai ridicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea pentru locuinte araoil araoil nu prea stiu, cat de obligatoriu este asigurarea de locuinte la noi si care sunt urmarile daca nu te asiguri.agentii care iti bat zilnic la usa, nu cunosc ... (vezi toată discuția)
Plata asigurarii obligatorii a locuintei andapaun72 andapaun72 se poate face plata de asigurare obligatorie a locuintei si in alta localitate sau numai in cea in care se afla locuinta asigurata? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Asigurare locuinte raza23 raza23 buna ziua,ptr asigurarea obligatorie care este termenul limita si valoarea ptr un apartament cu 2 camere? va rog! (vezi toată discuția)