Prietenului meu i s-a facut contract cu clauza de intretinere pentru o proprietate.Matusa care i-a facut actul are act de vanzare cumparare pe casa de la sotul ei. Aceasta mai are un fiu care a renuntat la drepturi in momentul cand s-a facut actul.
Poate farama actul baiatul matusii?
Dar matusa?
Pai , cum avea matusa act de vanzare-cumparare de la sot? adicasotul i-a vandut sotiei? o asemenea vanzare este nula.,
Sau, era proprietatea sotului , acesta mai traieste?
acest contract se poate desfiinta numai daca cel obligat la prestarea intretinerii ( prietenul dvs. ) nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contract.
Cata vreme asigura medicamentele, hrana etc. ( vedeti exact continutul obligatiilor din contract) atunci nu i se poate intampla nimic.
Desfiintarea se poate cere de matusa, iar dupa deces de catre mostenitorii acesteia (deci si de fiul sau).
Daca insa va preconstituiti probe, veti putea dovedi ca v-ati indeplinit obligatiile si veti castiga un eventual proces. este bine sa va imprieteniti cu 1-2 vecini care sa va vada permanent ca veniti cu mancare , medicamente etc. Pastrati chitantele de medicamente si retetele pe care le cumparati dvs, facturi de la eventuale bunuri pe care le daruiti doamnei etc.
Daca baiatul matusii a renuntat la succesiune, nu mai are nici un drept si nu poate ataca nimic.
Doar matusa poate sa solicite in instanta rezilierea contractului, cum s-a spus mai sus.
Inainte de toate ca un act de vanzare cumparare de la sot .... imi pare complet improbabil datorita incidentei art.1307 C. civ.
Apoi dat fiind faptul ca este vorba de un act de vanzare cu clauza de intretinere se naste intrebarea la ce drepturi a renuntat fiul matusii dat fiind faptul ca la incheierea actului acesta -fiul matusii- nu trebuia sa isi dea nici un fel de acord. Actul putea fi incheiat cu prietenul dvs.-de matusa- fara consimtamantul fiului. (excluzand situatia in care, de fapt, actul cu sotul despre care vorbiti este un certificat de mostenitor ipoteza in care matusa nu era proprietar exclusiv ci copropietar impreuna cu fiul).
Probabil insa ca formularea sau informatiile dvs. sunt incomplete sau gresite.
Plecand insa de la premisa ca matusa are un act de proprietate exclusiv si valabil -ceea ce este posibil- dat fiind ca a putut incheia un act autentic (banuiesc) cu prietenul dvs.:
-Matusa poate ”darama” actul cum spuneti dvs. -in afara motivelor care duc la nulitatea oricarui act juridic civil- si in ipoteza in care prietenul dvs. nu isi indeplineste obligatiile pe care si le-a asumat in contractul de intretinere.
-Fiul nu poate ataca actul decat in cazurile de nulitate absoluta prevăzute pentru orice act juridic civil. Altfel, este un tert fata de acest contract. In ipoteza in care fiul este de fapt coproprietar impreuna cu matusa datele problemei se schimba.