avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager si clauza de intretinere

BUNA ZIUA,
Am o problema referitore la contractul de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager si cu caluza de intretinere.
Bunicul meu a facut un astfel de contract cu baiatul celei de-a 2 sotii a lui, bunicul pastrandu-si dreptul de uzufruct viager.( este doar copilul celei de-a 2 sotii a lui nu si al bunicului meu)
mentionez ca bunicul meu are mostenitor in linei dreapta de gradul 1 adica tatal meu( fiul lui din punct de vedere legal...pentru ca defapt tatal meu nu este baiatul lui de sange ci este recunoscut ca fiul buniclui meu in 1968 tatal meu nascandu-se in 1957... nush daca are vre-o importanta acest lucru)Doresc sa aflu daca exista vreo posibilitate legala pentru a ataca acest contract in prezent sau daca nu macar dupa moartea bunicului meu pentru ca in momentul de fata tatal meu locuieste in acceasi curte si casa cu bunicul meu, iar un urma acestui contract risca sa ramana pe drumuri fiind amenintat ca va fi data fara. Deasemenea pot spune ca sunt aproape sigura de faptul ca nu se va platii o suma de bani decat in acte pentru casa si teren . bunicul meu nu a fost niciodata un om de buna credinta si nu a fost niciodata abuzat in absolut nici un fel pentru a ajunge la o astfel de decizie. este doar rea credinta si influenta. Tatal meu locuieste in acceasi casa si curte de cand s-a nascut si a ramas acolo si dupa ce s-a casatorit dar niciodata nu a avut nici un act pentru ca nu a vrut bunicul meu sa-i faca :(. astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Florentina Paven , Avocat 18:22, 27 Mai 2009
Raspunsul este simplu:
Pe timpul vietii bunicului, numai acesta are dreptul de a-l desfiinta(prin instanta), daca nu sunt respectate conditiile rezolutorii.
Dupa decesul acestuia oricare succesor legal, poate ataca acest act, dar....nu stiu cum veti castiga.
Trebuia macar ca si tatal d-voastra sa fie prins in acel contract cu o clauza care sa-i instituie un drept de abitatie pe durata vietii.
Sunt niste lucruri neclare, tatal dvs este fiul bunicii, este infiat de bunicii dvs, bunica dvs este decedata, vanzarea cumpararea a avut loc in timpul vietii ambilor bunici in cazul in care taiesc amandoi? Toate acestea au importanta pentru a va raspunde la intrebari.
Tatal meu este fiul bunicii mele dintr-o alta relatie....nu a fost recunoscut niciodata de catre tatal sau biologic....atunci cand bunicul meu(cel despre care discutam) s-a casatorit cu bunica mea la recunoscut pe tatal meu ca fiind copilul lui si i-a dat numele lui.
Tin sa precizez ca terenul si casa erau deja in proprietatea bunicului meu cand acesta s-a casatorit cu mama tatalui meu( deci a fost un bun propriu nu dobandit). bunica mea este decedata de 7 ani si succesiunea nu a fost facuta....oricum aceasta nu era trecuta in acte ca proprietara a terenului si a casei ci doar bunicul meu pentru ca era mostenirea lui....vreau sa stiu daca dupa moartea bunicului meu actul poate fi atacat tinand cont de faptul ca bunicul meu nu mai are alti mostenitori in afara de tatal meu....cred ca sub acest contract de vanzare cumparare se ascunde defapt o donatie, dar nu stiu cum voi demenstra asta....vreau sa ma agat de orice sansa pentru a nu pierde in favoarea unui starin munca de-o viata a tatalui meu, pentru ca practic tot ce are si tot ce a facut pana acum se afla acolo si nimeni nu s-a asteptata la un asemena deznodamant.
vanzarea cumpararea a fost facuta acum 1 luna maxim 2....
Din cite se pare dvs. nu ati vazut contractul, pentru a cunoaste exact clauzele pe care le contine. Daca este un contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere, atunci nu se punea problema achitarii vreunei sume de bani, bunul imobil s-a transmis in contul intretinerii, iar intretinutul si-a retinut dreptul de folosi imobilul pe toata durata vietii. Un asemenea contract poate fi desfiintat doar la initiativa intretinutului, deci bunicul , daca intretinatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contract. Dupa moartea bunicului nu veti mai avea ce face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire monica_elena monica_elena Bunica mea a avut trei copii. O sora mai mare, care a murit acum un an, mama si un frate, care traiesc. Bunica este unic proprietar, bunicul meu este mort ... (vezi toată discuția)
Contract cu clauza de intretinere ana_lov3s_u ana_lov3s_u Suntem o familie, casatoriti din 1960 si locuim intr-o casa care am mostenit-o (sotia) din anul 2003 (se intelege ca e in timpul casatoriei) fiind singura ... (vezi toată discuția)
Mostenire catre un fiu biologic cu alti parinti in certificatul de nastere pyanystul pyanystul Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in legatura cu o problema legata de o mostenire, o sa descriu putin diferit problema poate este mai usor de ... (vezi toată discuția)