avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Bunica mea a avut trei copii. O sora mai mare, care a murit acum un an, mama si un frate, care traiesc.

Bunica este unic proprietar, bunicul meu este mort de 7 ani. Dupa el s-a facut sucesiunea. Toti cei trei frati au cedat bunicii dreptul lor. Bunica vrea sa faca celor doi, mama si fratele ei, acte pe proprietatiile pentru ca ei sa aiba grija de ea pana moare.

Care este cel mai bun act pe care ar putea bunica mea sa il faca la notariat. astfel incat:
-sa nu fie atacat de copii surorii moarte dupa moartea buniicii sau de o alta persoana,
-si sa ii asigure bunicii o siguranta ca este stapana atata cat traieste pe proprietatiile ei si cu posibilitatea de a anula actul facut daca unul din cei doi copii nu are grija de ea?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 12:18, 20 August 2008
Un astfel de act este contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, in care se vinde doar nuda proprietate a unui imobil si vanzatorul isi pastreaza pentru sine uzufructul viager.
Uzufructul viager inseamna ca vanzatorul isi pastreaza pe durata vietii folosinta deplina a imobilului respectiv; dupa moartea sa, cumparatorul intretinator dobandeste pe langa proprietatea nuda ( in acte) si folosinta.
Bunica poate de asemenea sa instituie o interdictie de instrainare si grevare a imobilului, astfel ca intretinatorii sa nu vanda sau ipotecheze fara voia ei imobilul.
Anvantajele pentru bunica sunt evidente: in cazul in care cei doi nu-i vor presta o intretinere corespunzatoare, va putea cere in instanta reziliere contractului de intretinere.
Pentru intretinatori e avantajul ca ceilalti nepoti nu vor putea ataca vanzarea. Nici alte persoane nu au cum sa atace contractul dintre parti. In plus, in cartea funciara a imobilului vor figura ca proprietari ei, direct, inca de la incheierea contractului in fata notarului public. Dupa moartea bunicii, asa cum am spus, vor obtine si deplina folosinta a imobilului.
Pentru apartament (casa)si teren aferent ar fi indicat sa incheiati contract de intretinere cu clauza de habitatie viagera.
Trebuie spus ca prin clauza de habitatie viagera ( drept de locuire pe durata vietii), drepturile de folosinta ale bunicii se restrang fata de uzufruct, deoarece in cazul uzufructului, ea poate sa utilizeze singura intreg spatiul ( chiar o casa cu 10 camere), sau sa-l inchirieze partial/total si sa incaseze chiria. Daca isi mentine doar dreptul de habitatie, ea va trebui sa se multumeasca doar cu dreptul de a locui in imobil dupa nevoile proprii, impreuna cu proprietarii ( de ex intr-o casa cu mai multe camere, va putea pastra doar 1-2 si restul sa le foloseasca proprietarii dupa cum doresc).
In concluzie, cu habitatie nu s-ar simti chiar stapana pe casa ei, asa cum se poate cu uzufruct, ci doar va avea dreptul sa stea in casa.
Multumesc pentru raspunsi.

Am inteles ca cel mai sigur este contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere in care sa fie inserata o interdictie de instrainare a imobilului pe durata vietii ei. Pe durata vietii se poate folosii de uzufructul bunurilor asa cum doreste.

Bunica nu e de acord cu contractul de vanzare-cumparare ea vrea un contract de intretinere. Este posibil ca in cazul in care bunica mea face un contract de intretinere dupa moartea ei sa fie atacat in instanta. Ea vrea sa poata intoarce actul pe care o sa il faca cu usurinta, atata timp cat traieste, daca nu e multumita de felul in care e ingrijita.

Stiu ca in cauzul contractului de intretinere ar trebui sa stea cineva tot timpul in casa, sa fie stablit acolo . Bunica sta intr-un sat de pe langa Pitesti. Iar ambii frati, mama si unchiul, locuiesc in Bucuresti. Vorbesc cu ea la telefon in fiecare seara. Daca are nevoie de ceva a dou-a zi se duce unul din frati la ea. Nu vrea sa plece din casa, sa vina in Bucuresti. Mama si unchiul nu se pot muta acolo. In caz ca nu se mai poate deplasa sau o boala mai grava, mama si unchiul vor face cu schimbul sa aiba grija de ea.

Vreau sa intreb:
- cum se poate face un contract de intretinere sa fie greu atacabil in instanta?
(de copii sau sotul surorii decedate)

Multumesc.


Vi s-a raspuns deja. Contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere este denumirea cea mai exacta- una din parti vinde un imobil iar pretul primit de fapt este intretinerea care se va presta pana la moartea vanzatorului. Evident exista si varianta ca doar o parte din pret sa fie sub forma de intretinere, si restul din bani. In orice caz, este acelasi lucru cu contractul de intretinere de care vorbeste bunica.
In privinta intoarcerii cu usurinta a actului, dupa bunul plac, sau la bal sau la spital!
Contractul de intretinere se poate rezilia fie prin acordul partilor ( deci nu doar prin actul de vointa al bunicii), fie prin instanta, printr-un proces in care intretinutul sa demonstreze ca nu este intretinut corespunzator.
Singura care se poate revoca oricand, dupa bunul plac al bunicii, este dispozitia testamentara, dar aceasta evident atacabila de catre mostenitorii matusii predecedate.
Oricum, e recomandabil ca cei doi copii sa analizeze oportunitatea complicatiilor, poate e o afacere nerentabila, si e mai simplu sa lase lucrurile sa-si urmeze cursul si fiecare sa primeasca partea cuvenita din masa succesorala-cat o fi ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau vanzare cu clauza de renta viajera? ioanacnc ioanacnc Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Ce tip de act trebue sa inchei, la notariat, cu mama mea, pentru a mosteni apartamentul la care ea este ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza IONUTVLS IONUTVLS Bunaziua.Am si eu nevoie de un sfat legat de cum ar trebui facut un contract de vanzare cumparare daca se poate. Problema este in felul urmator :Bunica din ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)