avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau Vanzare cu clauza de renta viajera?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau Vanzare cu clauza de renta viajera?

Buna ziua!
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra!
Ce tip de act trebue sa inchei, la notariat, cu mama mea, pentru a mosteni apartamentul la care ea este proprietara.
Mentionez ca suntem 6 frati(toti casatoriti si cu copii), mama cu tatal meu vor sa imi lase mie apartamentul dupa moartea lor, dar vor sa beneficieze de el cat traiesc.
Se stie clar, ca daca nu incheie nici un act cat sunt in viata, toti fratii vor "sari" la aceasta avere, iar dorinta lor nu se va indeplini.
Va multumesc!
Ioana
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 12:00, 1 Octombrie 2010
buna ziua.
va recomand sa incheiati un contract de intretinere cu rezerva unui drept de habitatie viagera.
Vanzare fara nicio clauza.Vedeti ca e vorba de drept viager, nu de renta viagera. Daca tot vor sa va lase doar Dvs. apartamentul, incerc sa cred ca parintii vor avea incredere ca nu-i veti lasa in strada.
Un contract de v-c cu clauza poate fi atacat, fratii pot sustine ca nu ati respectat clauza.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Renta viagera inseamna ca dvs. trebuie sa le platiti parintilor in fiecare luna, pt restul vietii lor o anumita suma - ceea ce e cam greu pt oricine, nu se stie daca mai avem serviciu maine:)

Uzufruct viager inseamna ca pt restul vietii lor, parintii au dreptul sa locuiasca acolo, sa inchirieze, sa se foloseasca de imobil, iar dvs. aveti nuda proprietate, trebuie sa nu ii deranjati, sa platiti impozitele ( pt ca sunteti totusi proprietar, desi nud). Dupa decesul lor va consolidati dreptul de proprietate.

Intretinerea este contractul in care se transmite proprietatea unui bun in schimbul nu a unui pret, ci a intretinerii ( ingrijire, alimente, medicamente etc.) pt restul vietii intretinutilor. Este singurul contract inatacabil de catre alti mostenitori. Si parintii pot sa isi rezerve uzufructul ca sa beneficieze in continuare de folosinta imobilului.
Va multumesc pentru lamuririle date!
In momentul in care se va incheia un contract de vanzare (fara clauze) sau un contract de uzufruct viager, parintii vor trebui sa isi faca analizele medicale, pentru a dovedi ca la momentul respectiv au fost in deplinatatea facultatilor mintale?
Contract de vanzare ( fara clauze) nu va recomandam sa incheiati, pt ca este atacabil de ceilalti mostenitori dupa decesul parintilor dvs., fiind asimilat donatiei. Recomandam contract de intretinere.

Nu e neaparat nevoie de certificat de la IML pt "deplinatatea facultatilor mintale" decat daca parintii au varste foarte inaintate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot schimba numele proprietarului unui imobil ? andrej andrej Buna ziua. Bunicii mei, care au peste 80 de ani fiecare, s-au decis sa treaca imobilul (apartament bloc) pe numele meu. Apartamentul nu are cadastru si ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere florin_pelin1968 florin_pelin1968 Am incheiat un CONTRACT DE INTRETINERE cu parintii mei prin notariat cu extras de carte funciara-dreptul de uzufruct viager rezervat parintilor(imi cer scuze ... (vezi toată discuția)