avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atribuire teren prin ordinul prefectului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atribuire teren prin ordinul prefectului

Parintii unui prieten au cumparat o casa in 1988.Casa avea atunci 2000mp teren, curti, constructii si gradina.In 1988 au cumparat prin act notarial casa si 1000mp curti constructii, restul 1000mp transcriindu-se in cartea funciara in favoarea statului roman, ei avand drept de folosinta.Anul trecut prietenul a cumparat casa cu cei 1000mp teren prin act autentic. Azi un vecin l-a prevenit ca vrea sa ceara de la primarie, prin licitatie, cumpararea unei parti din gradina, deoarece este al statului si are tot dreptul. Panica a pus stapanire pe prietenul meu, imobilul fiind in centrul orasului, terenul are o valoare considerabila, sa participe la licitatie ar insemna sa mai cumpere odata acelasi teren. Nu a depus cerere la legea 18 si urmatoarele, nu a solicitat ordinul prefectului. CE E DE FACUT ? mai are vreo sansa sa-si inscrie in CF dreptul de proprietate asupra gradinii de 1000mp?
Cel mai recent răspuns: Adicaransebes , utilizator 14:02, 29 Martie 2019
Trebuie sa solicite obtinerea ordinului prefectului pentru intreaga suparafata
Cumparatorul nu poate solicita emiterea Ordinului prefectului. Acest lucru il pot face doar persoanele care erau proprietarii imobilului in 1990. In cazul descris de dvs, se aplica art. 23 coroborat cu art. 36 din legea 18/1991 (daca transcrierea in favoarea statului roman este facuta in baza legii 58/1974) si doar in masura in care terenul nu este actualmente domeniu public al statului.
Deci, persoana care era proprietar al imobilului in 1990, merge frumos la primarie si solicita OP pentru diferenta de 1000 mp, depunand urmatoarele acte:
- cerere;
- acte stare civila;
- extras registrul agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 pentru pozitia aferenta imobilului (de la primarie);
- istoric de rol fiscal;
- schita cadastrala a terenului;
- declaratii ca nu este in litigiu cu vecinii.
Dupa ce obtine OP, va intocmi acte de v-c cu actualul proprietar al casei si al celorlalti 1000 mp.
Daca terenul in cauza a devenit intre timp domeniu public, cu regret va informez ca nu se poate face nimic (acesta avand regim special, fiind inalienabil, imprescriptibil si insesizabil).
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
Kyandra, moderator
Multumesc Kyandra, art 36 l-am avut si eu in vizor, nedumerirea mea este daca aplicarea acestuia se mai poate face azi.
Acum urmeaza sa pornesc ceva actiune in istanta pt a putea nota in CF , sa-l impiedic pe vecinul care a depus cererea la primarie.
Mersi inca odata
1. Prin licitatie nu se poate vinde intrucat este proprietatea Statului Roman, iar prin Legea nr.158/2010 se interzice trecerea terenurilor din proprietatea Statulu in proprietatea privata a unitatii adm. terit., fiind posibila doar trecerea in proprietatea publica (astfel unit. adm. terit. avand doar posibilitatea, inchirierii, concesiunii, etc.) Dar trebuie sa fii atent/a la vecin, care poate solicita concesiunea in baza Legii nr.50/1991, pentru extinderea constructiei, in acest caz operand concesiunea directa, dar doar dupa trecerea in proprietatea u.a.t.
2. Din cate stiu eu, in moementul incheierii unui contract de v-c inainte de 1989, terenul trecea in propr. Statului, acordandu-se un drept de folosinta proprietarului constructiei. Prietenul tau, cumparand anul trecut casa si cei 1000 mp, trebuia sa dobandeasca si dreptul de folosinta asupra celorlalti 1.000 mp, daca s-a vandut intregul imobil. In acest caz poate chiar el solicita Ordinul Prefectului. Documentatia difera de la Primarie la Primarie, insa in mare sunt aceleasi acte. Trebuie sa citesti contractul sa vezi cat i-a vandut vechiul proprietar, poate i-a vandut doar o cota parte din teren, etc.
Am si eu o intrebare pentru Dvs., daca sunteti amabili.
In timpul unui proces civil de incalcare proprietate, intervine o tranzactie judiciara prin care partea vatamata obtine o parte din constructia intreaga (nu doar pe terenul ocupat ci si pe terenul paratului), paratul renuntand la sulta si alte beneficii indicate de expertiza judiciara. Cateva luni mai tarziu, paratul moare, nemaiinscriindu-si pe rolul fiscal suprafata rezultata in urma tranzactiei. Notarul care intocmeste masa succesorala, inscrie suprafata veche, de dinainte de tranzactie. Mostenitorii sunt obligati sa ceara OP sau pot introduce o actiune in constatare/intrare in legalitate in baza tranzactiei recunoscute de instanta? Mentionez ca mostenitorii au aflat despre tranzactie incidental, aceasta datand de 30 ani.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
Aurelian Baciu, Traducator autorizat

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Ordin prefect irbag irbag In 1985 parintii mei au construit o casa pe un teren dat de primarie de 300 mp. In 1995 s-a emis Ordinul prefectului pe 100 mp \"aferent locuintei \" ( este ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului??? julius.jr julius.jr in conditiile enumerate mai jos se mai poate emite ord. prefect?? 1-casa construita in 1965,fara acte dar cu acord parinti, cu perete comun cu casa ... (vezi toată discuția)