avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrerupere concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrerupere concediu crestere copil

buna ziua vreau sa imi spuneti va rog daca voi incepe serviciul inaintea implinirei varstei de 2 ani a copilului meu mai pot beneficia de indemnizatie de crestere copil ??sau daca pot lucra cu program redus , cate ore fara sa imi fie afectat salariul??Care imi sunt drepturile daca renunt la concediul de crestere copil?
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 16:14, 9 Aprilie 2010
Daca va reintoarceti la serviciu nu mai primit indemnizatia ci salariu. Aveti insa posibilitatea de a solicita un program redus de 2 ore fara a se afecta salariul
Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.17.- (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
(3) Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide, dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maxim 16 ore pe luna, fara a le fi afectate drepturile salariale.
(4) Salariata in cauza este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit.
(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.
In OUG 148/2005 actualizata se mentioneaza:
Art.3 (1):
"Persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, reglementata de prezenta ordonanta de urgenta, si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de un stimulent in cuantum de 300 lei"
Art.3 (4): "Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevazut la alin.1 este de 100 lei"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi incetare concediului de maternitate linus linus buna ziua! vreau sa ma intorc la munca desi copilul meu a implinit numai un an. am ceva drepturi din partea statului si al angajatorului? va multumesc! (vezi toată discuția)
Buna adriana@yahoo.com adriana@yahoo.com sunt adriana si as dori sa stiu daca revin din ccc la serviciu inainte de termen adica cu un an mai devreme cum trebuie sa procedez,adica trebuie sa depun un ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post natal mara 2011 mara 2011 Buna ziua, Daca o persoana nu doreste sa intre in concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de doi ani,la intelegere cu firma,aceea persoana este ... (vezi toată discuția)