Buna seara,
Am si eu urmatoarea speta:
- in aprilie 2009 se incepe executarea silita pentru recuperarea pensiei alimentare neplatite in numar de 5 (care nu sunt consecutive) in valoare de 2000 lei. Inceputul a fost cam asa: sentinta prin care debitorul este obligat la plata pensie de intretinere a fost facuta executorie; s-a mers cu ea la un executor judecatoresc si s-a deschis un dosar de executare. Mai departe este foarte interesant: executorul incheie abia in septembrie 2009 un proces verbal de executare pe care il greseste si il rectifica abia in noiembrie 2009. Intre timp debitorul deschide o contestatie la executare pe care o castiga in martie 2010.
Ce face judecatorul? desfiinteaza toate actele de executare si obliga pe creditor la plata cheltuielilor de judecata in valoare de 2700lei.
Ce ar mai trebui sa faca creditorul ca sa isi recupereze bani el fiind de buna credinta avand in vedere ca s-a adresat executorului judecatoresc pentru a recupera debitul de 2000lei care reprezinta pensie intretinere minor. In schimb are de platit pentru cel care nu platise suma de 2700 lei. La care evident s-a adaugat si onorariu executor si alte cheltuieli.
Incredibil!!!!!!!!1
ce aiurea! asa se intampla cand se duc persoane necalificate sa rezolve probleme juridice.. asteptati hotararea judecatoreasca si angajati-va un avocat care sa indrepte ceea ce s-a stricat
Obligatoriu avocat!
Este f important de stiut care a fost motivul ptr. care s-a formulat contestatia la executare: ce neregularitati ale actelor de executare a invocat contestatorul?
Sentinta trebuie recurata in 15 zile de la comunicare! Atentie la termen.
Mai ai posibilitatea de a te plange penal impotriva celui care a fost obligat la pensia de intretinere dar...trebuie vazut daca sunt intrunite toate elementele constitutive ptr. aceasta infractiune.(art.305 (1) pct. c, Cod proc.pen.)
Contestatorul a invocat asa:
- in primul rand s-a facut o "smecherie" cred eu. In aprilie cand am fost la executorul judecatoresc nu s-a incheiat acel proces verbal. A fost incheiat ulterior in luna septembrie. Dar in luna iunie contestatorul plateste o suma de bani prin mandat postal cu titlu pensie alimentara restanta si depune dovada la executor dar fara sa primeasca de la acesta vreo somatie. Executorul a trimis somatia abia in septembrie cand a facut procesul verbal de executare. Cand a trimis somatia a motivat in ea ca il executa pe contestator pentru un contract de asistenta avocatiala si onorariu executor, nu asa cum trebuia adica titlul execotor sentinta civila + onorariu executor + onorariu avocat. Contractul de asistenta evident ca nu este titlu executor pentru contestator. Pe acest motiv contestatorul deschide actiune. Executorul rectifica procesul verbal si somatia si scrie ca s-a facut in baza titlului executor sentinta civila dar abia in noiembrie 2009 adica in timpul contestatiei la executare.
Tot acest amalgam a plecat clar de la executor care probabil a primit niste bani pentru a face o asemenea executare.
Instanta probabil va motiva ca a anulat executarea pentru ca nu se mai putea remedia.
Ce mai este de facut?
Plangere sau proces impotriva executorului?
Oricum sentinta de la comunicare va fi executorie si probabil o sa trebuiasca sa fie platit urgent cheltuielile avocatului contestatorului chiar daca se declara recurs.
Ce s-ar mai putea invoca la recurs?
Sunt intr-o ceata totatala si am impresia ca aici este vorba despre lucruri necurate.
Si sa fim seriosi in justitia din romania exista.
Astept indrumarile dv.
Multumesc.