avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprejmuire gard
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprejmuire gard

Buna ziua,
Am o problema cu vecinul meu.
Am acte de proprietate pe un teren la tara, am cadastru, intabulare, toate actele cerute de lege (dorim sa construim o casa). Acum un an am facut cerere la Primarie ptr constructia unui gard intre vecinul meu si noi. Acest gard s-a facut pe terenul meu deoarece la momentul respectiv vecinul nu a fost de acord cu un gard nou si, in urma certurilor cu acest vecin, sfatuiti de Primarie si Politie l-am facut la 25 de cm fata de vechiul gard (vechiul gard este delimitarea de hotar si are si parii pusi de cel de la cadastru)
Aseara am observat ca el a dat jos vechiul gard si a scos si parii care erau pusi ptr delimitarea terenului si mi-a spus ca daca vreau acum sa mut gardul pe locul celui vechi.
Nu e normal! Anul trecut politia i-a spus ca nu are dreptul sa de-a jos vechiul gard pentru ca intra pe terenul meu.
Aseara am chemat pe viceprimar si mi-a spus ca daca nu imi convine sa-i dau in judecata. E corect?
Noi dorim sa punem tabla pe vechiul gard, dar problema e acum ca ei nu mai recunosc semnele de la cadastru.
Ce-i de facut?
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:22, 12 Aprilie 2018
Lucrurile s-ar putea limpezi daca actionati vecinul in instanta pentru granituire adica pentru stabilirea liniei care separa cele doua proprietati.
Instanta va incuviinta o expertiza topografica si un expert va "desena" linia care separa terenul dvs de terenul vecinului.
Ulterior puteti edifica un nou gard cu precizarea ca acele cheltuieli pentru realizarea gardului se vor imparti in mod egal intre cei doi vecini.

Sunt situatii care apar frecvent intre vecini (vecinii din Romania!) asa ca nu ar fi prea greu sa va angajati si un avocat care sa va scuteasca de acest stres.
Buna seara,scuze ca intervin in mesajul dvs.dar m a intereseaza urmatorul aspect: in edificarea unui gard despartitor construit doar de una din parti dar ( numai cum doreste el ) celalalt este obligat sa-i achite 50%? Multumesc pentru intelegere.:vishenka:
Da, celalalt este obligat sa plateasca 50% din valarea investitiei si a uncii depuse pentru ridicarea acelui gard. Insa , inainte de a face garsul ar trebui sa-l notificati pe vecin si sa-i puneti in vedere faptul ca doriti construirea acestui gard, sa-i aratati materialul din care doriti sa-l faceti si daca este de acord sa va confirme. In situatia in care nu priniti nici un raspuns pana la un anumit termen staabilit de dvs. in notificare aratati ca puteti considera refuzul de a raspunde ca o acceptare a ceea ce veti intreprinde dvs. insa cu obligatia acestuia de a plati contravaloarea a jumatate din investitie.
Davada valorii investitiei se face prin inscrisuri(facturi,chitante) si martori pentru a dovedi valoarea muncii manuale si remuneratia acestora.
Daca se contesta inscrisurile sau valoarea remuneratiei muncitorilor puteti solicita efectuarea unei expertize tehnice de evaluare care va stabili cu certitudine intreaga valoare ce urmeaza ca 1/2 sa fie platita de vecin.

In alta ordine de idei...la momentul cand ati observat disparitia parilor si a gardului si aveati si un martor care a vazut vecinul ce a desfiintat hotarul puteati sa formulati o plangere penala pentru savarsirea de catre acesta a mai multor infractiuni:tulburarea de posesie prin schimbarea sau desfiintarea punctelor de hotar ce desparteau cele doua proprietati, distrugere, si furt calificat (banuiesc ca si-a insusit si materialele)
Nu este tarziu nici acum sa-i formulati plangere penala.....daca si-a insusit materialele acestea se pot gasi la el acasa sau la o ruda a acestuia....Va recomand sa depuneti plangerea la parchetul de judet.

Daca sunteti convinsa ca la numai 25 de cm.ati construit gardul...puteti sa puneti altul in locul aceluia si sa nu mai cheltuiti bani cu expertiza de delimitare a proprietatii daca o stiti deja si puteti sa va refaceti gardul vechi oricand.

Plangerea penala este cea mai ieftina si uneori si eficienta. Va recomand sa apelati la un avocat sa va sustina in eforturile dvs. Banii reprezentand onorariul ii puteti recupera de la vecinul care va tulburat posesia prin obligarea lui la cheltuielile de judecata si restabilirea situatiei anterioare savarsirii infactiunii.
Mult succes!
Dnul.RADUSAVA, cum sa fiu obligata sa-i platesc vecinului 50% din valoarea gardului cind noi nu suntem in relatii excelente de prietenie ,si el doreste sa faca un gard de citeva mii de E numai cum si-l doreste el? E corect ?
E legal? Nu cred ca ma poate obliga cineva, nici macar LEGEA.Nu vreau sa supar pe nimeni dar nici sa-i platesc lui sicanele X-(
Fara suparare Silvia, dar ii vei plati exact 1/2, bine..... nu ptr. extravagante de gard, poleituri cu aur , etc. Daca el inainte de constr. va instiinteaza in scris (dovada de primire) si va expune vreo 2-3 variante de model de gard, iar. dv. nu binevoiti ai raspunde, inseamna ca acceptati tacit constructia. daca vecinul a constr. varianta medie de cost din variantele expuse, le veti plati sigur, prin hot. judecatoreasca.

Alte discuții în legătură

Delimitare proprietate utilizatorx utilizatorx Buna ziua! Am o casa mica la tara cu gradina mare spre padure, gradina fiind inconjurata de boschete si copaci, marea parte a gardului vechi fiind cazut. Nu ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie gigipanait gigipanait Am un teren proprietate privata pe care l-am incadastrat,intabulat din anul 2000,dar nu am facut gard de imprejmuire nici pina acum.Zilele trecute am constatat ... (vezi toată discuția)
Imi trebuie incheiere de respingere cerere de intabulare pentru proces de granituire? viomarius97 viomarius97 Am incercat sa-mi fac cadastru si intabulare la un teren cu casa, dar dupa multe incercari s-a dovedit ca vecinul are cadastru si intabulare si exista o ... (vezi toată discuția)