avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ANGAJARE
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ANGAJARE

CUM POT ANGAJA MINOR DE 17 ANI, ELEV? MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 12:13, 9 Aprilie 2010
Începând cu vârsta de 16 ani persoana fizică dispune de capacitate deplină de a încheia un contract de muncă.
Trebuie doar sa nu fie angajat in locuri de munca incadrate la conditii grele, nu are voie sa lucreze in schimb de noapte pana la 18 ani si are dreptul la 3 zile in plus de concediu legal de odihna pe an pana cand devine major.

Codul muncii:
Art. 13. [capacitatea juridică a salariatului]
(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
(3) Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.
(4) Încadrarea în muncă a persoanelor puse sub interdicţie judecătorească este interzisă.
(5) Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Gasiti aici: [ link extern ] .
Conform art.5 din Decretul nr.31/1954 privind persoanele fizice si juridice (Buletinul Oficial nr.8/1954), prin capacitatea juridica a persoanei fizice întelegem capacitatea de folosinta adica aptitudinea generala a persoanei de a dobândi drepturi si de a-si asuma obligatii (se dobândeste la nastere) cât si capacitatea de exercitiu (aptitudinea persoanei de a-si executa drepturile si de a-si asuma obligatiile).
Persoana fizica dobândeste capacitatea de exercitiu pentru a încheia un contract individual de munca la 16 ani (art.10 din Decretul 31/1954, art.13 din Codul Muncii) spre deosebire de dreptul comun-civil, unde capacitatea de exercitiu deplina se dobândeste la 18 ani iar în cazul femeii casatorite si anterior acestei vârste (art.8 din Decretul 31/1954, art.4 din Codul familiei aprobat prin Decretul 32/1954).
Art.45 alin.4 din Constitutie si art.13 alin.(2) si (3) din Codul Muncii, în consens cu reglementarile internationale, prevede ca tinerii sub 15 ani nu pot fi angajati ca salariati ceea ce presupune ca între 15 si 16 ani se recunoaste o capacitate restrânsa de a se angaja în munca. În cazul acestora, contractul individual de munca va fi semnat alaturi de tânar si de catre parinti sau tutori.
La art.13 alin.(3) din Codul Muncii se prevede ca nu pot încheia contract individual de munca tinerii sub 15 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca minorilor elekespali elekespali Vreau sa intreb daca este legal folosirea minorilor(chiar de la varsta de 13-14 ani) pentru impartire de pliante, ziare, reviste de reclame?? (vezi toată discuția)
Loc de munca Luckyan Luckyan La cati ani se poate munci, si ce este necesar , si daka se poate munci in constructi? (vezi toată discuția)
Activitate in grupa de munca inainte de a implini 18 ani? baican constantin baican constantin Buna seara. Am o intrebare. Se poate acorda grupa intaia de munca pentru perioada lucrata, cu contract de munca, inaintea implinirii varstei de 18 ... (vezi toată discuția)