avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca minorilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca minorilor

Vreau sa intreb daca este legal folosirea minorilor(chiar de la varsta de 13-14 ani) pentru impartire de pliante, ziare, reviste de reclame??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:18, 11 Iulie 2010
Capacitatea juridica a persoanei fizice care urmeaza sa fie încadrata
Conform art.5 din Decretul nr.31/1954 privind persoanele fizice si juridice (Buletinul Oficial nr.8/1954), prin capacitatea juridica a persoanei fizice întelegem capacitatea de folosinta adica aptitudinea generala a persoanei de a dobândi drepturi si de a-si asuma obligatii (se dobândeste la nastere) cât si capacitatea de exercitiu (aptitudinea persoanei de a-si executa drepturile si de a-si asuma obligatiile).
Persoana fizica dobândeste capacitatea de exercitiu pentru a încheia un contract individual de munca la 16 ani (art.10 din Decretul 31/1954, art.13 din Codul Muncii) spre deosebire de dreptul comun-civil, unde capacitatea de exercitiu deplina se dobândeste la 18 ani iar în cazul femeii casatorite si anterior acestei vârste (art.8 din Decretul 31/1954, art.4 din Codul familiei aprobat prin Decretul 32/1954).
Art.45 alin.4 din Constitutie si art.13 alin.(2) si (3) din Codul Muncii, în consens cu reglementarile internationale, prevede ca tinerii sub 15 ani nu pot fi angajati ca salariati ceea ce presupune ca între 15 si 16 ani se recunoaste o capacitate restrânsa de a se angaja în munca. În cazul acestora, contractul individual de munca va fi semnat alaturi de tânar si de catre parinti sau tutori.
La art.13 alin.(3) din Codul Muncii se prevede ca nu pot încheia contract individual de munca tinerii sub 15 ani.
1. Hotararea Guvernului nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca,
2. Hotararea Guvernulu nr. 867/2009, privind interzicerea muncilor periculoase pentru copii

Studiati cu atentie aceste hotarari si vedeti daca respectati cele mentionate in documente.
elekespali a scris:

Vreau sa intreb daca este legal folosirea minorilor(chiar de la varsta de 13-14 ani) pentru impartire de pliante, ziare, reviste de reclame??


Nu este legala folosirea minorilor care au o varsta sub 15 ani in nicio activitate .....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare TOTALENTERSRL TOTALENTERSRL CUM POT ANGAJA MINOR DE 17 ANI, ELEV? MULTUMESC (vezi toată discuția)
Capacitatea de a incheia acte juridice Magna-Charta Magna-Charta Care este diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu? Un minor intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa,acesta ... (vezi toată discuția)
Legea permite ? redialboss redialboss buna seara as dorii sa stiu daca este legal si daca legea i-mi permite sa trec un apartament ... (vezi toată discuția)